Het Belang van Limburg

Schoenenko­ning sponsort wielerploe­g

Wie is Dariusz Milek, de nieuwe geldschiet­er van Greg Van Avermaet?

-

loon van Greg Van Avermaet wordt vanaf volgend jaar betaald door Dariusz Milek (50), nummer 1650 op de Forbes-lijst, met een netto vermogen van 1,1 miljard. Daarmee is hij ‘maar’ de vierde rijkste Pool op aarde. Milek zou in Polen ‘de schoenenko­ning’ heten, maar hij is er geen doordeweek­se celebrity. Er bestaat op Twitter alleen een onofficiël­e Dariusz Milek-account, dat niet verder raakt dan vijf tweets voor negenenvee­rtig volgers. Zijn verhaal is wel dat van de American dream: een selfmade man die na de val van het communisme eerst alles verkocht wat geld opbracht: jassen, sokken, jeans, en zelfs uurwerken uit Oostenrijk. Na een tip van een buurman legde hij zich nadien toe op schoenen. Exclusief in het goedkope segment.

CCC

Eén kraampje werden veel kraampjes en hij organiseer­de grootschal­ige verkopen. Milek huurde goedkope flats waarin hij zijn schoenen te koop aanbood. Nooit in dozen, “omdat ze los nog goedkoper leken”, zo vertelt hij zelf.

De logische opvolger van het project ‘CCC’ – een volwaardig­e keten van winkels die ook inzette op lage prijzen. CCC komt van ‘Cena Czyni Cuda’, Pools voor ‘de prijs doet wonderen’. “Er is een koper voor elk product”, aldus Milek. “Zolang de prijs maar de juiste is.”

Wanneer alle Polen hun schoenen kopen bij CCC, mikt Milek op het buitenland. Na een moeilijk begin in Tsjechië boomt zijn bedrijf ook internatio­naal: volgens Forbes heeft de keten vandaag 897 winkels in zestien verschille­nde landen.

Belasting

Milek houdt van koers omdat hij zelf wielrenner is geweest. Hij ontdekte de sport omdat de plaatselij­ke wielerHet club onder zijn appartemen­t verzamelde. De anekdote wil dat hij hard tegen het asfalt ging toen hij hen de eerste keer zag en probeerde in te halen. Hij haalde nationale jeugdselec­ties, waar hij op buitenland­se trips zijn commerciël­e talent ontdekte. “Iedereen verkocht en ruilde Poolse producten”, zei hij daar ooit over. “Maar ik was de beste.” Dat hij vandaag zoveel investeert in wielrennen vindt hij logisch: “Het is een belasting die ik betaal aan de sport die me heeft groot gebracht.”

 ?? FOTO TWITTER ?? Dariusz Milek.
FOTO TWITTER Dariusz Milek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium