Het Belang van Limburg

“Beloof me maar dat je niet zal schelden”

Ploegmaats maar ook beste maatjes: Mark Cavendish (33) en Julien Vermote (28)

- Van onze verslaggev­er Bram VANDECAPEL­LE in Annecy

Nog geen ritzege. Zelfs nog niet kunnen sprinten voor de overwinnin­g. Toch is Mark Cavendish in deze Tour prima geluimd. De reden: hij koerst weer samen met een van zijn beste vrienden: Julien Vermote. “Ik beschouw Julien als mijn kleine broer.”

Vieren kon Dimension Data in deze Tour nog niet, maar op de rustdag trok het wel het winnende lot. Geen Ibis Budget of Campanille, maar wel het Imperial Palace met zicht op het meer van Annecy. Een hotel waarover een renner denkt: was het maar elke dag rustdag in de Tour.

Mark Cavendish geniet ervan. Julien Vermote iets minder. Hij sukkelt nog met naweeën van een zware valpartij in de kasseirit naar Roubaix: “Op de stenen van Templeuve maakte ik een salto en belandde met mijn hoofd tegen een nadar. Die helm is voor de vuilnisbak.”

Cavendish monstert de snijwonden op de rechterarm, nek, kin en handen van zijn ploegmaat. “Je ziet er f*cking slecht uit, Julien.” Het is de eerste maar zeker niet de laatste keer dat Cavendish tijdens het interview de meestgebru­ikte Engelse vloekterm aan de bandopneme­r zal toevertrou­wen. Ook de vriendscha­p tussen hem en Julien Vermote begon met een scheldpart­ij. “In de Tour Down Under 2011. Weet je nog, Mark?” (beiden in de lach) “Het was mijn eerste wedstrijd als profrenner. En wat doet een neo in zijn eerste koers om zich te bewijzen? Meeglippen in de vroege vlucht. Ik had de goede boot gemist en wou er nog in mijn eentje achter springen, maar dat was niet naar de zin van Cav en zijn ploegmaats van HTC. Ze blokkeerde­n mij en riepen daarbij enkele niet al te lieve woordjes. Dagelijkse kost in het peloton, maar ik was toch wat onder de indruk en kroop terug in mijn schelp. Vijf minuten later kwam Cav naast mij rijden en begon zich voor zijn ploegmaats te excuseren.”

Heeft Mark Cavendish veel vrienden in het peloton?

Cavendish: “Echte vrienden zoals Julien niet. Maar met de meeste ex-ploegmaten heb ik wel nog steeds een goede band. Greipel is de enige uitzonderi­ng.” Vermote: “Mensen die jou echt kennen, appreciëre­n jou ook.” Cavendish: “In de koers durf ik weleens de eikel uit te hangen, maar naast de koers probeer ik te leven als een goede burger. Het laatste wat je als mens wil, is om door het leven te moeten gaan als een loner.”

Horen jullie elkaar ook vaak buiten de koers?

Cavendish: “We hebben contact, maar we hebben ook ons eigen leven. Mocht Julien voortduren­d naar mij bellen, zou hij nu niet zo’n knappe vriendin hebben – en ik ook niet.”

Vermote: “Ik voel mij niet verplicht om in de winterstop contact

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium