Het Belang van Limburg

“Ze is ons lotje uit de loterij”

Erna Vaes en Krystle Wienen kochten paardje dat uitgroeide tot wereldtopp­er

- Kris VAN LOO

De Zonhovense Erna Vaes en de Zolderse Krystle Wienen zijn beste vriendinne­n. De ene verloor haar zoon, de andere verloor haar moeder. Samen besloten ze drie jaar geleden in hun verdriet een paard te kopen om terug naar wedstrijde­n te gaan. Het paard groeide uit tot een wereldtopp­er. Gancia de Muze sprong het voorbije jaar 1 miljoen prijzengel­d bij elkaar. Nu reizen de twee vriendinne­n hun paard achterna en leven ze in hun sprookje.

Niels Bruynseels stond drie jaar geleden op de 150ste plaats van de wereldrang­lijst. Toen kwam Gancia in zijn leven en vandaag is hij de nummer 15 van de wereld. De ruiter uit Mechelen zit op rozen, omdat twee Limburgse hartsvrien­dinnen voor hem kozen. “We kennen elkaar al 20 jaar”, begint Erna haar verhaal. “Krystle kende mijn zoon, ook een ruiter. Ik ben zelf begonnen met pony’s en heb LRV gereden. Zo ben ik blijven hangen in de paardenspo­rt en ontstond het idee om samen een paardje te kopen. De paarden waren uit ons leven verdwenen maar de microbe is gebleven. Zes jaar geleden is mijn zoon overleden. Hij was 34. Hetzelfde jaar kochten we Gancia. Heel bizar, zowel Krystle als ik waren meteen verkocht toen we haar zagen.”

Mank en afgekeurd

Er deden nochtans verhalen de ronde over Gancia. Ze was mank, over de ganse lijn veterinair afgekeurd. Kortom, geen paard waar je sportieve ambities mee koestert. “Grappig als je nu naar haar resultaten kijkt. Ze is ons lotje uit de loterij”, lacht Krystle. “Misschien kwamen die reacties uit frustratie?”, vult Erna aan. “Velen zullen nu wel spijt hebben dat ze Gancia niet gekocht hebben. Maar wat ze nu doet, kon niemand voorspelle­n. Er is er maar één die altijd geloofde in Gancia en dat was Dirk Demeersman. Hij heeft ons bij Niels Bruynseels geïntroduc­eerd.”

Knikkende knieën

In de Wereldbeke­rs van Oslo en Helsinki kregen de twee de bevestigin­g van het immense talent van Gancia. “Daar sprong ze voor het eerst de dikke proeven”, aldus Krystle. “We stonden er met knikkende knieën naar te kijken”, zegt Erna. Gancia heeft het leven van de twee veranderd, zoveel is zeker. “Gancia heeft mij

een boost gegeven. Zij maakt mij gelukkig”, aldus Erna. Krystle: “Toen mijn mama tweeeneenh­alf jaar geleden ziek werd, heb ik een zware periode gekend. Op amper zeven maand was ik ze kwijt. Nadien was Gancia het

grote lichtpunt in mijn leven. Als ik Gancia zie springen en winnen, denk ik altijd dat mijn mama haar helpt. Gancia verkopen is geen optie meer. Voor geen geld ter wereld gaat ze weg.”

 ?? FOTO PETER VAN DEN BULCK ?? Niels Bruynseels op Gancia de Muze, het prijspaard dat al meer dan een miljoen euro prijzengel­d bij elkaar sprong.
FOTO PETER VAN DEN BULCK Niels Bruynseels op Gancia de Muze, het prijspaard dat al meer dan een miljoen euro prijzengel­d bij elkaar sprong.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium