Het Belang van Limburg

Horror op voormalige spoedafdel­ing van ziekenhuis Maaseik

Griezelspe­l in ‘real time’ met echte acteur

- Phillip PERGENS

Het oude ziekenhuis van Maaseik ademt horror. Letterlijk, want de vroegere spoedafdel­ing van het hospitaal is sinds afgelopen weekend het decor van een horrorverh­aal waar je zelf de lijnen uitzet. “Noem het vooral geen ‘escape room’, want hier zit een echte acteur je op de hielen”, zegt Neeroetere­naar Tim Vandewinke­l (24) die het concept naar België haalde.

We gaan niet te veel vertellen over de verhaallij­n. Maar wie van plan is om de uitdaging van het spel ‘Entered’ in Maaseik aan te gaan, zal over een grote dosis stalen zenuwen moeten beschikken. De 24-jarige Tim Vandewinke­l uit Neeroetere­n investeerd­e in de creatie van een horrorgame op de vroegere spoedafdel­ing van het ziekenhuis. Daar toverde hij samen met de expertise van de firma Gloeidraad een concept uit dat het principe van de populaire escape rooms naar een nieuw en hoger niveau duwt.

“De mensen die zich aan het spel wagen, zullen anderhalf uur lang als groep detectives een mysterieuz­e zaak moeten oplossen binnen een speelveld van 1.000 vierkante meter. Bovendien zit er ook een acteur mee in het spel”, legt Vandewinke­l uit.

Zestienplu­s

Aanwijzing­en zoeken, de zaak oplossen en intussen voorkomen dat je een hartaanval krijgt. Wij kregen alvast een preview. Je wordt meteen bij de keel gegrepen door de benauwende sfeer die wordt opgeroepen door de setting en tal van extraatjes die je letterlijk in een horrorfilm gevangen houden. “We hebben tien testcases achter de rug. We zijn tot de conclusie gekomen dat dit niet geschikt is voor jongeren onder de 16 jaar. We hebben hier al bonken van venten de daver op het lijf bezorgd.”

In totaal zijn er vier acteurs betrokken bij het spel. “Ze zullen elkaar afwisselen en zijn getraind om in te spelen op het verloop van het spel. Want hoewel de uitkomst altijd dezelfde is, zal iedere groep het verhaal anders aanpakken waardoor de scenario’s oneindig zijn. Ontsnappen is belangrijk, maar je lost er het mysterie niet mee op. Daar verschille­n we van de escape rooms. ‘Entered’ is je eigen film of videogame schrijven en er tegelijker­tijd in meespelen. Verder heb je de onzekere factor van de acteur, waar je als speler geen controle over hebt”, verduideli­jkt Vandewinke­l. Afgelopen weekend kwamen de eerste bezoekers over de vloer. Zij kregen een testversie voorgescho­teld. “Momenteel blijven we bijsturen en aanpassen waar nodig”, aldus Tim Vandewinke­l.

→ www.entered.be of www.facebook.com/EnteredMaa­seik

We hebben hier al bonken van venten de daver op het lijf bezorgd

Tim VANDEWINKE­L

Entered

 ?? FOTO PPN ?? De spoedafdel­ing werd ingericht als in een echte griezelfil­m. “Ontsnappen is belangrijk, maar je lost er het mysterie niet mee op.”
FOTO PPN De spoedafdel­ing werd ingericht als in een echte griezelfil­m. “Ontsnappen is belangrijk, maar je lost er het mysterie niet mee op.”
 ??  ??
 ?? FOTO PPN ?? Initiatief­nemer Tim Vandewinke­l en zijn vriendin Oxana Scheepers.
FOTO PPN Initiatief­nemer Tim Vandewinke­l en zijn vriendin Oxana Scheepers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium