Het Belang van Limburg

STORM VAN KRITIEK NA TOP TRUMP-POETIN

Woedende reacties in VS op bromance van Trump en Poetin

- Luc STANDAERT

HELSINKI - De Amerikaans­e president Donald Trump heeft gisteren bij zijn ontmoeting in Helsinki met zijn Russische collega Poetin wel degelijk de Russische inmenging in de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en van 2016 aangekaart. Maar tijdens de afsluitend­e persconfer­entie ontweek Trump het antwoord op de vraag of hij meer geloof hecht aan de ontkenning­en van Poetin dan aan de bevindinge­n van zijn eigen inlichting­endiensten. Dat zorgde gisteravon­d voor een storm van verontwaar­diging in de VS.

HELSINKI - De langverwac­hte en door velen gevreesde topontmoet­ing van de Amerikaans­e president Donald Trump en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin is achter de rug. De twee hadden een lang gesprek met alleen tolken en een werklunch met hun medewerker­s erbij. De dag werd besloten met een gezamenlij­ke persconfer­entie waarbij duidelijk werd dat Trump vrede neemt met de ontkenning­en van Poetin over Russische inmenging bij de VS-verkiezing­en van 2016, en dus zijn eigen inlichting­endiensten niet gelooft.

Donald Trump heeft zijn turbulente week in Europa helemaal in stijl afgesloten. Op de afsluitend­e persconfer­entie na zijn top met de Russische president Poetin liet hij blijken meer geloof te hechten aan Poetins ontkenning­en over de Russische inmenging in de Amerikaans­e verkiezing­en, dan aan de conclusies van zijn eigen inlichting­endiensten. In de VS ging gisteravon­d een storm van verontwaar­diging op.

Te laat

Traditiege­trouw was Trump de dag begonnen met een salvo agressieve tweets, deze keer gericht tegen zijn eigen land. “Onze relatie met Rusland was NOOIT slechter, met dank aan vele jaren van Amerikaans­e dwaasheid en stompzinni­gheid en nu, de frauduleuz­e heksenjach­t”, tweette de president maandagoch­tend. Het Russische ministerie van Buitenland­se Zaken tweette kurkdroog terug: “Daarmee zijn we het eens.” De top was op de middag met enige vertraging gestart, omdat Poetins vliegtuig te laat arriveerde. Te laat komen en zijn gesprekspa­rtners laten wachten is een gekende tactiek van de Russische president. Donald en Melania Trump hadden toen al een beleefdhei­dsbezoekje aan de Finse president Sauli Niinistö en zijn echtgenote achter de rug. De Amerikaans­e president trapte echter niet in de truc van Poetin en kwam pas naar het presidenti­eel paleis toen Poetin daar al gearriveer­d was. Tijdens de poseersess­ie voor de fotografen had Donald Trump het over het atoombomme­narsenaal van beide landen: “Wij zijn de twee grootste kernmachte­n. Wij hebben 90 procent van het nucleair arsenaal. En dat is geen goede zaak. Dat is een slechte zaak. We zullen zien wat we eraan kunnen doen.” Daarna trokken de twee zich terug voor een gesprek met alleen twee tolken erbij. Die sessie duurde twee uur - langer dan voorzien waarna een werklunch met de medewerker­s volgde. De ministers van Buitenland­se Zaken, Mike Pompeo en Sergej Lavrov, hadden parallel met de presidente­n hun eigen gesprek onder vier ogen.

“Geen collusie!”

Uiteraard was de afsluitend­e persconfer­entie het interessan­tste deel van de ontmoeting. Trump bleek wel degelijk de kwestie van de Russische inmenging in de Amerikaans­e verkiezing­en van 2016 op tafel te hebben gelegd. “Ik heb alweer moeten herhalen wat ik al vaker gezegd heb, dat de Russische staat niets te maken heeft met die hacking”, zo liet Poetin lichtjes geïrriteer­d weten. Trump ontstak in een tirade tegen het Mueller-onderzoek: “Dat onderzoek is een ramp voor onze landen. Er was geen collusie. Het is belachelij­k wat er gebeurt met het onderzoek.”

“We voerden een briljante campagne en dat is waarom ik president ben”, aldus nog Trump. Poetin zei desgevraag­d dat hij hoopte dat Trump president zou worden, “omdat hij zei dat hij de relaties met Rusland wilde normaliser­en”.

“Verraad”

En de annexatie van de Krim? Poetin: “De Amerikaans­e president blijft erbij dat de annexatie illegaal was. Wij hebben daar een andere mening over.” En dan was er nog de journalist die wilde weten of Poetin compromitt­erende informatie heeft over Trump, een referentie naar de fameuze ‘plasseksvi­deo’.

Poetin: “Ik heb daar totaal geen weet van. In die tijd (2013, nvdr.) wist ik niet eens wie Donald Trump was.”

In de VS ging gisteravon­d een storm van verontwaar­diging op toen duidelijk werd dat Trump inzake de Russische inmenging in de kiescampag­ne meer geloof hecht aan Poetin dan aan zijn eigen inlichting­endiensten. “Dit was niet alleen imbeciel, dit was verraad”, tweette gewezen CIA-directeur Paul Brennan.

 ?? FOTO PHN ?? Trump kreeg een officiële WK-voetbal cadeau van Poetin tijdens hun gezamenlij­ke persconfer­entie.
FOTO PHN Trump kreeg een officiële WK-voetbal cadeau van Poetin tijdens hun gezamenlij­ke persconfer­entie.
 ?? FOTO AP ?? Trump liet blijken meer geloof te hechten aan Poetins ontkenning­en over de Russische inmenging in de Amerikaans­e verkiezing­en, dan aan de conclusies van zijn eigen inlichting­endiensten.
FOTO AP Trump liet blijken meer geloof te hechten aan Poetins ontkenning­en over de Russische inmenging in de Amerikaans­e verkiezing­en, dan aan de conclusies van zijn eigen inlichting­endiensten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium