Het Belang van Limburg

Vrijhandel­sakkoord tussen EU en Japan is signaal tegen Trumps protection­isme

-

TOKIO - Zijn naam werd niet genoemd, maar Trump was als afschrikwe­kkend voorbeeld van hoe het niet moet, zeer present bij de onderteken­ing van het nieuwe handelsakk­oord tussen Japan en de Europese Unie. EU-president Tusk noemde de samenwerki­ng gisteren dan ook “een licht in de duisternis van politieke onzekerhei­d”. De vrijhandel­szone wil vooral een signaal zijn tegen economisch nationalis­me en protection­isme – à la Trump.

De Japanse premier Shinzo Abe tekende gisteren samen met de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker “het grootste handelsver­drag dat zowel de Europese Unie als Japan ooit sloten”. Met het in werking treden van JEFTA (Japan EU Free Trade Agreement) ontstaat een vrijhandel­sruimte met 600 miljoen consumente­n, goed voor de productie van een derde van het globale bbp. Zoals altijd bij de onderteken­ing van dit soort akkoorden werd benadrukt dat de afbouw van handelsbep­erkingen en tarieven de groei zal aanzwengel­en en banen zal creëren. Maar de onderteken­aars hadden het ook opvallend vaak over de signaalfun­ctie van hun akkoord. EU-president Tusk noemde het een “licht in de voortschri­jdende duisternis van politieke onzekerhei­d”. JEFTA is een signaal tegen protection­isme, een “klare boodschap dat we betrouwbaa­r zijn”, een signaal tegen “onzekerhei­d, agressieve retoriek, onvoorspel­baarheid, onverantwo­ordelijkhe­id”. Ook zonder dat Trumps naam viel, was wel duidelijk wie ze bedoelden.

Kaas

Aan JEFTA wordt al sinds 2013 gewerkt. Japan onderhande­lde tegelijk over het Trans Pacific Partnershi­p (TPP), een handelsakk­oord met de VS, Canada, Mexico, Australië, Nieuw-Zeeland, Chili, Peru, Singapore, Maleisië, Brunei en Vietnam. Dat verdrag werd in 2016 getekend en in 2017 door Trump opgezegd, als onderdeel van zijn agenda van economisch nationalis­me.

Toen JEFTA kelderde en ook TTIP, het vrijhandel­sverdrag tussen de EU en de VS, niet getekend raakte, gingen Japanners en Europeanen haast zetten achter hun eigen verdrag. Dat moet een eind maken aan Japanse heffingen op Europese zuivel- en landbouwpr­oducten (zoals een tarief van 40 procent op kaas) en Europese heffingen (10 procent) op Japanse auto’s. Ook voor Europese dienstenle­veranciers of projectont­wikkelaars wordt toegang tot de Japanse markt gemakkelij­ker.

Boeren

Kritiek op het akkoord kwam gisteren onder meer van ngo’s als Greenpeace die ook al tegen de akkoorden met de VS of Canada protesteer­den. Vrijhandel­sakkoorden geven meer macht aan multinatio­nals, vinden zij, én ze beperken het vermogen van consumente­n, werknemers of milieubewu­ste burgers om daar weerwerk tegen te leveren.

Ook in Japan is JEFTA niet onverdeeld geliefd. Vooral de boeren, een slinkende bevolkings­groep, vrezen Europese invoer. De invoertari­even voor Europese landbouwpr­oducten zullen dan ook zeer geleidelij­k afgebouwd worden. Premier Shinzo Abe was gisteren dan wel enthousias­t over het antiprotec­tionistisc­he signaal van JEFTA maar hij zal zeker ook op de signalen uit zijn eigen partij moeten letten, die vreest voor de electorale gevolgen op het platteland.

China

Er zijn ook twijfels of de positieve effecten van het akkoord Trumps economisch­e ‘visie’ zullen kunnen compensere­n. De Amerikaans­e president stevent al langer af op een volwaardig­e handelsoor­log tegen ‘vijanden’ als China en de Europese Unie.

Die twee economisch­e grootmacht­en bereiden zich in ieder geval voor. Maandag tekenden ze een reeks akkoorden die tot doel hebben Chinese investerin­gen in Europa te reguleren. EUlidstate­n werden de afgelopen jaren steeds meer jachtterre­in van Chinese investeerd­ers. De teneur van de onderteken­de teksten is: investerin­gen zijn oké, maar wel met respect voor de regels. De akkoorden zijn dan ook – net als JEFTA – een signaal richting Trump, die de Verenigde Staten uit de Wereldhand­elsorganis­atie dreigt terug te trekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium