Het Belang van Limburg

Matteo Simoni kiest ‘Le Fils’ voor ‘Cinema Canvas’

-

‘Cinema Canvas’ is vanavond te gast in Wagenoord, Mechelen, met de keuzefilm van Matteo Simoni: ‘Le Fils’, de vijfde langspeler van de broers Dardenne, over Olivier (Olivier Gourmet), een leraar houtbewerk­ing in een instelling voor gedragsges­toorde jongeren. Hij krijgt een 16-jarige jongen over de vloer, Francis, die ooit betrokken was bij een ingrijpend­e, tragische gebeurteni­s in Oliviers leven.

“Ik heb deze film gekozen omdat het een rol is die ik graag zelf had willen spelen”, legt Matteo zijn, voor velen verrassend­e, keuze uit. “Toen de film gedraaid werd, was ik even oud als die Francis, die gespeeld wordt door Morgan Marinne. Voor zijn rol als leraar kreeg Olivier Gourmet destijds de prijs voor beste acteur in Cannes en wat ik zo mooi vind aan de Dardennes is dat zij vaak met dezelfde acteurs werken, zoals Gourmet en ook Jérémie Renier. Zij maken films die uit het leven gegrepen zijn, zonder franjes, bijna naturalist­isch, bijna documentai­res. Het zijn slim uitgedacht­e verhaallij­nen die vol zitten van, vaak morele, keuzes.”

Naast Matteo Simoni schuift ook Wouter Hessels, docent aan het RITCS in Brussel en de Koninklijk­e Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, bij Michael Pas aan tafel aan. “Wouter Hessels is de broer van acteur Joris Hessels, die mijn visie op het werk van de Dardennes kan verruimen met een aantal weetjes”, kijkt Matteo Simoni vooruit. Hij stond gisteren trouwens op de set van ‘Callboys II’. “Voorzien van Devons bekende nektapijt. Afschuweli­jk!” (lacht)

 ?? FOTO CINÉART ?? Olivier Gourmet en Morgan Marinne in ‘Le Fils’.
FOTO CINÉART Olivier Gourmet en Morgan Marinne in ‘Le Fils’.
 ??  ?? Matteo Simoni FOTO BELGA
Matteo Simoni FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium