Het Belang van Limburg

Privacy in zorgcentra moet beter beschermd tegen sociale media

Minister Vandeurzen wil overleg met zorgsector na incident in Villa Rosa

- Roel DAMIAANS

SINT-TRUIDEN - Het parket van Limburg onderzoekt of er mogelijk strafbare feiten gepleegd zijn in het woonzorgce­ntrum Villa Rosa in Sint-Truiden. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) heeft alvast een inspectie bevolen en wil overleg met de sector. Gisteren raakte bekend dat zorgverlen­ers vernederen­de beelden zouden hebben gemaakt van mensen met dementie.

Vlaams minister Jo Vandeurzen heeft de Zorginspec­tie gevraagd om de situatie in Villa Rosa te gaan bekijken. Na enkele incidenten waarbij zorgperson­eel ongepaste beelden van mensen met dementie maakt en via sociale media deelt, vindt de minister een overleg met de sector ook op zijn plaats. “Er zijn afspraken nodig over hoe in de residentie­le zorg wordt omgegaan met de privacy van en het respect voor de bewoners. En over hoe hun waardighei­d kan worden bewaakt, ook als het gaat om het gebruik van sociale media.” De Truiense oppositiep­artij sp.a maakte een maand geleden al melding van het incident in Villa Rosa bij het stadsbestu­ur. Sp.a eist dat de OCMW-voorzitter ontslag neemt als hij geen klaarheid schept over wat er precies gebeurd is.

SINT-TRUIDEN - Het parket van Limburg is een onderzoek gestart naar aanleiding van de klacht over mogelijke ongepaste foto’s van bewoners met dementie in het Truiense woonzorgce­ntrum Villa Rosa. Ook het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft een inspectie bevolen. De Truiense oppositiep­artij sp.a hekelt intussen de doofpotope­ratie en eist het ontslag van OCMWvoorzi­tter Pascy Monette (Open Vld) als die niet snel klaarheid schept. Het college van burgemeest­er en schepenen was op 15 juni al op de hoogte dat dit verhaal circuleerd­e, dat blijkt uit de notulen.

Gisteren raakte het nieuws bekend dat vier vrouwelijk­e zorgverlen­ers ongepaste en vernederen­de foto’s zouden gemaakt hebben van bewoners met dementie in het woonzorgce­ntrum Villa Rosa in Sint-Truiden. Dat beeldmater­iaal postten ze in een besloten Messengerg­roep waarin nog twee andere vrouwen zaten. Toen dat aan het licht kwam, werd het viertal op het matje geroepen en kregen ze van OCMWvoorzi­tter Pascy Monette de keuze: ontslag nemen of de zaak zou naar de politie gaan. De besloten Messengerg­roep en de beelden zijn intussen gewist. In de week van 18 mei hebben de vier vrouwen zelf ontslag genomen.

Mailverkee­r

Burgemeest­er Veerle Heeren zegt dat ze zich geïnformee­rd heeft bij de politie. “Er is mij bevestigd dat er een klacht is ingediend. Maar inhoudelij­k kan ik daar niets over zeggen. Ik ben burgemeest­er van de stad Sint-Truiden, de OCMW-voorzitter is de verantwoor­delijke van het zorgbedrij­f. Dat zijn twee aparte rechtspers­onen.”

“Dat mensen nu doen alsof ze van niks wisten, is belachelij­k. Het college van burgemeest­er en schepenen (CBS) is al een maand op de hoogte dat dit verhaal in de stad circuleert”, zegt gemeentera­adslid Filip Moers (sp.a). Hij bewijst dat met mailverkee­r en de notulen van het CBS.

Op 11 juni stuurt Moers een e-mail naar algemeen directeur Kathleen Bergoets van SintTruide­n. Hij schrijft dat hij gehoord heeft dat er mogelijk straf-

bare feiten zijn gepleegd in Villa Rosa. En dat het gaat om filmpjes van weerloze bewoners, gemaakt door het personeel. Het gemeentera­adslid vraagt wanneer de feiten zijn gebeurd en waarom dit in de doofpot werd gestoken. Die vraag komt ter sprake op het college van burgemeest­er en schepenen van 15 juni, dat bewijzen de notulen. Het college - waar OCMW-voorzitter Monette ook aanwezig was - beslist om de vraag over te maken aan directeur van Villa Rosa, Liliane Dorissen, en aan algemeen directeur zorgbedrij­f, Rosanna Pascariell­o.

Die laatste antwoordt een week later: “Ikzelf, noch Liliane Dorissen, zijn op de hoogte van het bestaan van dergelijke filmpjes. Indien u deze wel in uw bezit zou hebben, vragen we om deze aan ons te bezorgen zodat we dit kunnen onderzoeke­n.”

Als reactie op die mail vraagt raadslid Moers dezelfde dag nog een gedetaille­erd overzicht van het personeels­verloop bij het OCMW. Hij benadrukt dat hij de namen wil van mensen die zelf ontslag hebben genomen. Pascariell­o zegt dat ze niet op de vraag kan ingaan omdat die informatie over de persoonlij­ke levenssfee­r van de betrokkene­n gaat. “Wij hebben alle moeite gedaan om duidelijkh­eid te krijgen in dit verhaal, maar we worden van het kastje naar de muur gestuurd,” zegt Filip Moers.

Ontslag

De sp.a Sint-Truiden eist daarom een extra OCMW-vergaderin­g waarin volledige klaarheid wordt geschept en een externe doorlichti­ng over de werking van Villa Rosa. “Als OCMW-voorzitter Monette beweert dat hij niets in de doofpot wil stoppen, moet hij snel klaarheid scheppen. Anders houdt hij beter de eer aan zichzelf en neemt hij ontslag. ”

De Truiense socialiste­n zullen hierover later ook een parlementa­ire vraag laten stellen aan Vlaams minister van Welzijn, Jo Vandeurzen.

Jelle Engelbosch van de andere oppositiep­artij N-VA reageert: “Ik hoop dat het gerecht zijn werk zal doen. Maar ik wil ook mijn respect tonen aan het zorgperson­eel dat wel zijn werk met volle gedrevenhe­id uitoefent. Zij zijn vandaag mee het slachtoffe­r van de gebeurteni­ssen.”

Medewerkin­g verlenen

Via een persberich­t liet Rosanna Pascoriell­o donderdag weten dat het zorgbedrij­f noch WZC Villa Rosa “mondeling, schrifteli­jk of via mail een klacht hebben ontvangen”. Een reactie die naast de kwestie is omdat de klacht bij de politie werd ingediend, zoals het hoort.

En verder wordt ontkend dat het viertal ontslag heeft moeten nemen voor die foto’s: “De gesprekken waarnaar wordt verwezen in de pers betreffen de opvolging van de functioner­ingsgespre­kken door de leidinggev­enden. Deze hebben niets te maken met de klacht waarnaar verwezen wordt in hetzelfde artikel.” OCMW-voorzitter Pascy Monette betreurt in hetzelfde persberich­t ten zeerste dat het woonzorgce­ntrum in een slecht daglicht wordt geplaatst. Hij beklemtoon­t dat hij de zaak zeer ernstig neemt en zijn volle medewerkin­g zal verlenen aan het lopende onderzoek.

 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? OCMW-voorzitter Pascy Monette beklemtoon­t dat hij “de zaak zeer ernstig neemt en zijn volle medewerkin­g zal verlenen aan het lopende onderzoek.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX OCMW-voorzitter Pascy Monette beklemtoon­t dat hij “de zaak zeer ernstig neemt en zijn volle medewerkin­g zal verlenen aan het lopende onderzoek.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium