Het Belang van Limburg

Drugslab in conciërgew­oning van groothande­l

Politie kan meerdere verdachten oppakken

- Johnny GEURTS/Phillip PERGENS

Speurders van de politie Carma vielen donderdago­chtend binnen in een vroeger restaurant met conciërgew­oning aan de Langendijk­straat in Zutendaal. Op het compleet afgesloten terrein is momenteel een groothande­l in stoffen ondergebra­cht, maar er werden ook synthetisc­he drugs geproducee­rd. Tijdens de huiszoekin­g zijn meerdere verdachten gearrestee­rd en meegenomen voor verhoor. Het is niet bekend of er een link is met recente vondsten van gedumpt drugsafval.

In het drugslab werden speed en amfetamine­s geproducee­rd. Het was door de bende ondergebra­cht in het pand dat vroeger dienst deed als conciërgew­oning bij een restaurant. Maar een horecazaak was de site op het Zutendaals­e industriet­errein al lang niet meer. Inmiddels is er een groothande­l in stoffen gevestigd. Het perceel duldt geen pottenkijk­ers en wordt afgescherm­d door metershoge hagen en een dichte begroeiing. Je kan er enkel via een ijzeren toegangspo­ort binnen geraken. Op dit afgelegen terrein werd het pand ingericht voor de productie van synthetisc­he harddrugs.

Schoorstee­n

In de buurt merkten ze de voortijdst­ippen bije maanden op dat de schoorstee­n, die wel boven de hagen uittorent, toch nog steeds op diverse rook blies en dat hierbij een ammoniakge­ur werd verspreid. De schoorstee­n zou dan ook dienst hebben gedaan als afzuiging van het laboratori­um. De politie viel er donderdago­chtend binnen in het bijzijn van een team van de brandweer om mogelijke gezondheid­srisico’s te voorkomen. Samen met de federale gerechteli­jke politie en het zogenaamde ‘Clean Lab Response Team’ werd vervolgens het amfetamine­lab blootgeleg­d. Tijdens de actie verrichtte­n de speurders ook meerdere arrestatie­s. De verdachten werden naar het bureel meegenomen voor verhoor en zullen vandaag bij de onderzoeks­rechter worden voorgeleid. Het verdere onderzoek is nog volop bezig. Er werden meerdere stalen genomen en die zullen uitgebreid worden onderzocht. Het is nog niet bekend of er een link is met recente vondsten van gedumpt drugsafval, zoals in de laadruimte van een achtergela­ten truck in Genk afgelopen woensdag. Ook over de omvang van het laboratori­um konden gisteren geen uitspraken worden gedaan. De civiele beschermin­g zakte af naar Zutendaal om het drugslab te ontmantele­n.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Het Clean Lab Response Team van de Federale politie kwam donderdag ter plaatse.
FOTO JOHNNY GEURTS Het Clean Lab Response Team van de Federale politie kwam donderdag ter plaatse.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium