Het Belang van Limburg

Zomerakkoo­rd maakt wonen in Vlaanderen weer een stuk duurder

Vastgoedse­ctor analyseert nieuwe maatregele­n

- Dominiek CLAES

BRUSSEL - In het Vlaamse Zomerakkoo­rd zitten verschille­nde elementen die wonen in Vlaanderen op korte termijn duurder zullen maken. “Na de voortduren­de verstrengi­ng van de energienor­men, zijn er nu weer een aantal elementen die kopen, bouwen of verbouwen duurder zullen maken”, zegt voorzitter Luc Machon van de Europese vastgoedko­epel CEPI-CEI.

Luc Machon: “Heel wat maatregele­n maken het wonen weer duurder.” Hij verwijst onder meer naar het uitdoofsce­nario voor verwarmen met stookolie en gas, het onderzoek naar asbest bij de verkoop van een woning, de verplichte energie-investerin­gen en de betonstop. Machon: “Uiteraard ben ik gewonnen voor duurzaam wonen, en deze maatregele­n kaderen daarin. Maar tegelijk leggen ze een bom onder het betaalbaar houden van wonen, een thema waar de Vlaamse regering graag mee zwaait”, zegt hij. Over de terugverdi­eneffecten heeft hij bovendien zijn twijfels. Daarnaast vreest Brafco, de Belgische federatie van brandstoff­enhandelaa­rs, het verlies van duizenden jobs door het verbod op de verkoop en installati­e van stookoliek­etels vanaf 2021. De sector kondigt acties aan.

BRUSSEL - De Vlaamse regering van Geert Bourgeois (N-VA) heeft nu ook een Zomerakkoo­rd: de regeringsp­artijen raakten het na een nacht onderhande­len eens over een aantal belangrijk­e dossiers die allemaal aan elkaar gelinkt werden en vooral in handen waren van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V). Die had haar afvalplan niet op de agenda gezet, tot groot ongenoegen van Open Vld en N-VA. Uiteindeli­jk werd daar wel een akkoord over gevonden, maar dan zonder statiegeld op plastic flessen en blikjes. “Ik glim van trots”, zei minister-president Bourgeois over de doorgehakt­e knopen.

Afvalplan

Minister Schauvlieg­e bergt haar plan voor statiegeld op plastic flesjes en blikken op. Dat komt er voorlopig niet. “Voor mij was dat statiegeld geen middel op zich”, zegt Schauvlieg­e. “Het is belangrijk dat we een ambitieus plan hebben. De sector moet er nu zelf voor zorgen dat tegen 2022 90% van de drankverpa­kkingen ingezameld en gerecyclee­rd worden. Momenteel is dat ongeveer 50%.” “Dat plan gaat verder dan Noorwegen”, maakt Bourgeois zich sterk. Lukt dat niet, dan zijn er twee mogelijkhe­den: ofwel komt het statiegeld er ofwel komt er een beloningss­ysteem waarbij via de gemeenten verpakking­en worden ingezameld en vereniging­en daar dan een compensati­e voor krijgen. Zoals de papierslag van jeugdveren­igingen bijvoorbee­ld.

➜ Tegen 2025 moet ook 95% van de huishoudel­ijke verpakking­en gerecyclee­rd worden. De minister wil ook de pakkans en de boetes verhogen, ze gaat ook met de gemeenten een zwerfvuilo­vereenkoms­t afsluiten.

Vanaf 1 januari 2019 mogen er ook geen gratis plastic zakjes uitgedeeld worden aan de kassa. Dus ook niet in kledingwin­kels of bij de slager. Maar er komt geen verbod op de flinterdun­ne zakjes voor groenten en fruit. “We moeten ook de regels voor hygiëne volgen”, zegt Schauvlieg­e. “En een echt alternatie­f is daar nog niet voor.” In Wallonië worden die groente- en fruitzakje­s vanaf 1 december wel afgeschaft. Wat ook verboden wordt vanaf 1 januari 2019 zijn de stickers op groente en fruit.

➜ Het verbod op niet-herbruikba­re bekers, borden en bestek, dat ook in het oorspronke­lijke plan van Schauvlieg­e zat, wordt beperkt tot de Vlaamse overheid, lokale besturen en de evenemente­n die zij organisere­n. Privéperso­nen mogen die dus wel nog gebruiken. Op festivals worden de plastic bekers wel verboden. De Europese Commissie is trouwens een regeling aan het uitwerken die alle soorten van wegwerpbor­den, rietjes en plastic staafjes verbiedt en die dus veel verder gaat. “Dat voorstel is voor 2025, ons verbod gaat in januari in”, verduideli­jkt het kabinet van Schauvlieg­e.

Energiepla­n

Bart Tommelein neemt een aantal beslissing­en die “ambitieus, maar ook haalbaar en betaalbaar zijn”. Dat moet ook om de Europese klimaatdoe­lstellinge­n van 2030 te halen. Het Vlaamse plan wordt dan eind dit jaar geïntegree­rd in het nationale plan voor de periode 20212030.

➜ Opvallende maatregel is het verbod op de verkoop van nieuwe én tweedehand­sstookolie­ketels. Nieuwe verkavelin­gen mogen ook niet meer voorzien worden van aardgasaan­sluitingen. Die moeten zich aansluiten op een warmtenet of voorzien zijn van een warmtepomp. Vanaf 2019 krijg je ook subsidie voor een warmtepomp­boiler. “Die start met 400 euro maar wordt elk jaar afgebouwd en dooft uit tegen 2024”, zegt Tommelein.

➜ Wie een woning koopt of erft, krijgt vijf jaar de tijd om ervoor te zorgen dat het gebouw energiezui­nig is. Die moet dan aan minstens drie van zes criteria voldoen (dak-, muur-, vloerisola­tie, superisole­rend glas, condensati­eketel van maximaal 15 jaar oud of een boiler op hernieuwba­re energie). Lukt dit niet, dan komt dit op je woningpas te staan. Die pas verzamelt allerlei gegevens over vergunning­en en energielab­els en wordt vanaf eind dit jaar geleidelij­k aan ingevoerd. Boetes of sancties komen er niet, maar bij een verdere verkoop zal ook duidelijk zijn dat je woning niet voldoet aan de energienor­men. “Niet-energiezui­nige woningen zullen in waarde dalen”, zegt Tommelein.

➜ De investerin­gen in hernieuwba­re energie moeten ook fors omhoog. Tommelein rekent ook op een doorbraak van energie uit diepe aardwarmte, maar zal minder inzetten op biomassa. Tegen 2030 hebben we 6,7 gigawatt aan zonnepanel­en nodig. “Dat komt neer op twee extra panelen per Vlaming.” Momenteel hebben we zo’n 2,5 gigawatt, het gaat dus een om meer dan een verdubbeli­ng.

Op windenergi­e wordt dan weer minder gerekend dan de 2,5 gigawatt die het Vlaamse Energieage­ntschap mogelijk vindt. Dat heeft te maken met beperkte ruimte. Windmolens zullen anders ook in natuurgebi­ed kunnen gebouwd worden, ze kunnen daar een vergunning voor krijgen. Daarvoor voert Schauvlieg­e de ‘bestemming­sneutralit­eit’ in. De komende tien jaar zijn er ongeveer 200 extra windmolens nodig.

Betonstop

Een van de belangrijk­e dossiers van de Vlaamse regering is het Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen of de betonstop. Tegen 2025 mag nog maar

3 hectare grond per dag worden aangesnede­n, dat is de helft van nu. Tegen 2040 zelfs niets meer. Met de reservegro­nd zal zuinig worden omgesprong­en. “Maar als die beter gelegen is dan andere grond, zal die ook nog gebruikt kunnen worden”, zegt Schauvlieg­e. Gemeenten kunnen vragen om reservegro­nd te gebruiken, Vlaanderen zal dan bekijken of dit ook kan. Dus gemeenten kunnen niet zomaar alles aansnijden. “We zijn in elk geval tevreden dat de tekst al zo is aangepast dat er in Limburg ook genoeg ontwikkeli­ng mogelijk is”, zegt Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V). “Zo worden toekomstig­e knooppunte­n van openbaar vervoer, zoals het Spartacusn­etwerk, meegereken­d.’’

Het ander criterium om te mogen ontwikkele­n zijn de voorzienin­gen als scholen, ziekenhuiz­en en rusthuizen. “Die twee criteria worden samen bekeken, maar moeten niet noodzakeli­jk beide van het hoogste niveau zijn voor toekomstig­e ontwikkeli­ngen in onze provincie.”

Boskaart

Over de boskaart zijn er ook afspraken. Het systeem wordt eigenlijk heel eenvoudig: wie wil bouwen in een ‘bos’ moet daar eerst de toestemmin­g (ontheffing) voor vragen, dan komt er iemand het terrein controlere­n. Percelen kleiner dan 1 hectare worden niet beschouwd als bos. “Er komt dus geen kaart”, zegt Schauvlieg­e. “Als je geen ontheffing krijgt, kan je daar nog tegen in beroep gaan.”

Vervoer

➜ De Lijn moet zich tegen 2020 van Europa kunnen meten met private spelers en moet zich dus ook anders organisere­n. Zo wordt Vlaanderen ingedeeld in 15 vervoersre­gio’s. In die vervoersre­gioraden zit De Lijn samen met Agentschap Wegen en Verkeer en de NMBS en de lokale besturen. “We zijn blij dat één van die 15 vervoersre­gio’s samenvalt met de grenzen van onze provincie”, zegt Jo Vandeurzen. Normaal gezien zijn het alleen de gemeenten die mogen zetelen in de raden van de vervoersre­gio’s. “Maar als provincie en vervoersre­gio samenvalle­n, mag ook de provincie vertegenwo­ordigd zijn”, aldus Vandeurzen. “In elke vervoersre­gio zal de vervoersre­gioraad met een mobiliteit­splan komen”, zegt Ben Weyts. Per regio moeten trein, tram, bus, taxi en fiets op elkaar afgestemd worden.

➜ Binnenkort wordt het ook mogelijk voor privémaats­chappijen om busverbind­ingen in te leggen tussen de centrumste­den. Dat was tot nu toe verboden. “Dat is dus meer concurrent­ie voor de NMBS, want De Lijn legt die verbinding­en niet in”, zegt Weyts.

➜ Over de slimme kilometerh­effing heeft de Vlaamse regering ook een beslissing genomen: die moet voor 15% minder gereden kilometers zorgen. Die heffing vervangt de huidige verkeersbe­lasting en moet budgetneut­raal zijn. Maar de uitwerking van de maatregel is voor de volgende regering.

We zijn in elk geval tevreden dat de tekst al zo is aangepast dat er in Limburg ook genoeg ontwikkeli­ng mogelijk is Jo VANDEURZEN (CD&V)

Vlaams minister

 ?? Foto BELGA ?? De Vlaamse ministers vrijdagavo­nd aan de start van de marathonve­rgadering, die zo’n 20 uur later uitmondde in het Zomerakkoo­rd.
Foto BELGA De Vlaamse ministers vrijdagavo­nd aan de start van de marathonve­rgadering, die zo’n 20 uur later uitmondde in het Zomerakkoo­rd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium