Het Belang van Limburg

HEETSTE WEEK VAN HET JAAR KOMT ERAAN

- Geert HOUBEN en Jozef CROUGHS

HASSELT - De heetste week en de eerste hittegolf van het jaar komen eraan, met deze week temperatur­en tot 35 graden en zelfs meer. Gisteren heeft Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V) de procedure gestart om de aanhoudend­e droogte te erkennen als landbouwra­mp. Voor maïs en aardappele­n is de situatie problemati­sch. De hitte levert wel heel zoete appelen en peren op. Voor pruimen wordt een superoogst voorspeld.

SINT-TRUIDEN - Goed en slecht nieuws voor de Limburgse fruitboere­n: de aanhoudend­e hitte levert dit jaar heel zoete appelen en peren op. “De vele zonuren zorgen voor de aanmaak van extra suikers”, klinkt het in Haspengouw. Ook de pruimenkwe­kers wrijven zich in de handen door de grote oogsten en moeten zelfs zwaarbelad­en takken stutten opdat ze niet afscheuren. Maar… de peren zijn dit jaar kleiner, en vele appelen zijn dan weer te groot. “Daardoor zal de opbrengst lager uitvallen.”

We zullen veel sneller dan gewoonlijk oogsten. Rond 15 augustus beginnen we eraan, een week tot tien dagen eerder dan de voorbije jaren Theo BILLEN

Perenboer

2018 wordt een heel smakelijk perenjaar. Daar zijn de Truiense fruitkweke­rs Theo Billen en Ghislain Francis het over eens. Samen zijn ze goed voor 90 ha aan perelaars in Haspengouw. “Momenteel hebben de peren al een Brixwaarde of een suikerhoev­eelheid van 12 waar dat vorig jaar in deze periode 10 was. Door de vele zonuren gaan de peren lekker zoet en sappig zijn dit jaar”, stelt Ghislain Francis vast. Minpunt van de aanhoudend­e droogte is de grootte. “Ze gaan snel een vijftal millimeter kleiner zijn dan normaal waardoor de kilovormin­g en opbrengst lager zullen uitvallen”, becijfert Billen.

Bijsproeie­n

De aanhoudend­e droogste lijkt voor Ghislain Francis geen problemen te vormen. “Dat is heel plaatsgebo­nden. In en rond SintTruide­n heb je leemgrond die beter waterhoude­nd is. In de regio Alken, Herk-de-Stad en Wellen is het een ander verhaal. Daar kan sneller stressvorm­ing voorkomen waardoor de bladeren gaan hangen en de peren sneller geel worden. Zelf geef ik nu alleen water aan mijn bomen waarvan de wortels gesnoeid zijn. De andere komen niet in de problemen, maar ik benadruk nogmaals dat dit zeer plaatsgebo­nden is.” Collega Theo Billen neemt het zekere voor het onzekere en geeft elke boom wekelijks 40 liter water. “Elke dag voor 12 en na 17 uur ben ik ermee bezig. Anders verdampt het water te snel. Met mijn tractor en watervat van 5.000 liter trek ik de plantages in. Het komt de hardheid van de peer ook ten goede.”

Kleinere appels

Nog een gevolg van de overijveri­ge zon dit jaar is dat de telers sneller zullen oogsten. “Rond 15 augustus beginnen wij eraan. Andere jaren was dat een week tot tien dagen later”, luidt het. Over de appeloogst nog geen nieuws. “Wel zullen ook zij mierzoet zijn. Zoals alle hardfruit. Zon maakt nu eenmaal suikers”, weet Billen. Toch is er de vrees dat de appelen op veel plaatsen te dik zullen zijn. “Zeker als de telers niet ingegrepen hebben of niet over de nodige portie geluk beschikken”, verklaart Francis. “We hebben een heel mooie lente gehad waardoor de appelbloes­ems nagenoeg gelijktijd­ig zijn opengegaan. Ze hebben elkaar beconcurre­erd met een grote rui tot gevolg. Hierdoor hangen er hier en daar minder appelen en worden ze te dik. Er zullen minder commerciël­e appelen zijn en meer naar de industrie gaan voor de verwerking in bijvoorbee­ld compote of in patisserie. Kortom, bij appels hebben wij kilo’s teveel en bij peren zijn het er dan te weinig.”

Veel pruimen in Sint-Truiden

Aan pruimen geen gebrek dit jaar. “Het wordt een superoogst”, zegt de Truiense hobbyteler Michel Neven die over een honderdtal bomen beschikt. “Vorig jaar had ik nauwelijks een handvol pruimen, nu hangen de takken nagenoeg helemaal vol.”

Volgens Tom Deckers, gepensione­erd pomoloog van PCFruit zijn daar verschille­nde redenen voor. “De eerste is dat vorig jaar een beurtjaar was met praktisch geen oogst. De tweede reden is het goede klimaat. Het heeft niet gevroren en het was uitstekend weer tijdens de bloei, waardoor de bestuiving maximaal was met een massa vruchtaanz­etting tot gevolg. Weet wel dat zo’n grote oogsten een hypotheek kunnen leggen op de toekomst. De takken van pruimelaar­s breken gemakkelij­k af waardoor bomen in twee kunnen klieven. Tijdig uitdunnen en zeker stippen plaatsen, is aangeraden om in de toekomst nog opbrengste­n van deze bomen te hebben”, besluit Deckers.

Aanhoudend­e hitte niet enkel slecht nieuws voor Haspengouw­se fruitboere­n

 ?? Foto JCR ?? Ook de pruimelaar­s kreunen onder de volrijpe pruimen. “Het wordt een superoogst, de takken hangen al nagenoeg vol”, zegt hobbykweke­r Michel Neven.
Foto JCR Ook de pruimelaar­s kreunen onder de volrijpe pruimen. “Het wordt een superoogst, de takken hangen al nagenoeg vol”, zegt hobbykweke­r Michel Neven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium