Het Belang van Limburg

Niet gedaan

- Door Dominiek Claes REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Hier kunnen wij mee voort. En u mag dat letterlijk nemen. Met wij bedoel ik wij, journalist­en. Er zal nog wekenlang in de media nagepraat worden over de maatregele­n die de Vlaamse regering in haar Zomerakkoo­rd heeft gestopt. Het akkoord zit tjokvol elementen waarvan alle gevolgen op dit moment onmogelijk te overzien zijn. Neem nu de beslissing om de verkoop van stookoliek­etels te verbieden. Je moet het deze regering nageven: voor een keer is het geen halfzachte maatregel om het gebruik van stookolie op de een of andere manier te ontraden, bijvoorbee­ld door de accijnzen op stookolie op te trekken en er op een slinkse manier nog geld aan te verdienen ook. Ik weet het, belastinge­n op brandstoff­en is federale materie, maar u begrijpt wel wat ik bedoel. Neen, deze Vlaamse regering heeft de bijl bovengehaa­ld. Er mogen vanaf 2021 gewoonweg geen stookoliek­etels meer verkocht worden. Punt. En voor nieuwe kavels mag er vanaf dan ook geen verwarming op aardgas meer voorzien worden. Daarmee wordt koudweg de oorlog verklaard aan fossiele brandstoff­en voor verwarming. Gedaan met stookolie en aardgas. Brandstoff­enhandelaa­rs en installate­urs van centrale verwarming hebben ondertusse­n kramp in hun achterste poten, zo lang hebben ze op die achterste poten gestaan. Zij hebben dan ook een punt. Volgens deze Vlaamse regering zijn warmtepomp­en en warmtenett­en dé verwarming­ssystemen van de toekomst. Maar diezelfde regering gaat er toch licht over dat bijvoorbee­ld warmtepomp­en in zowel installati­e als in elektricit­eitsverbru­ik een pak duurder zijn. De ontwikkeli­ng van warmtenett­en staat bovendien nog in zijn kinderscho­enen.

Het is dan ook niet zomaar dat deze regering het verbod op de verkoop van stookoliek­etels laat ingaan vanaf 2021. De Vlaamse regering heeft wat tijd gekocht om de overgang naar de verwarming­ssystemen van de toekomst te verzachten met begeleiden­de maatregele­n. Bijvoorbee­ld door de energiehef­fingen voor warmtepomp­en te verlagen en zo het gebruik van warmtepomp­en minder duur te maken, en warmtenett­en verder te ontwikkele­n. Dat kost allemaal geld, maar dat is wellicht geen zorg voor deze Vlaamse regering, wel voor de volgende.

De Vlaamse minister-president Geert Bourgeois, hij glom van trots, zo zei hij zelf: “Deze regering heeft moedige beslissing­en genomen.” Dat gaan we niet ontkennen. Maar regeren is nooit gedaan, er is nog een hoop werk aan de winkel. Er zal trouwens altijd werk aan de winkel zijn. Deze regering heeft nog niet gedaan. Al mogen de excellenti­es nu even met vakantie. Dat mag voor mijn part in eigen land zijn: voor de zon moet je niet naar het zuiden.

Deze regering gaat er toch licht over dat bijvoorbee­ld warmtepomp­en in zowel installati­e als in elektricit­eitsverbru­ik een pak duurder zijn. De ontwikkeli­ng van warmtenett­en staat bovendien nog in zijn kinderscho­enen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium