Het Belang van Limburg

Schauvlieg­e wil droogte erkennen als landbouwra­mp

-

BRUSSEL - Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V) start de procedure om de aanhoudend­e droogte te erkennen als landbouwra­mp. “We zullen die procedure starten, maar we moeten daar wel de adviezen van experten voor hebben”, aldus de minister gisteren.

De Boerenbond reageert tevreden, maar toch afwachtend. “Het zal sowieso nog tot september of oktober duren voordat er een erkenning is. Vooral voor maïs vrezen we een lagere opbrengst door de droogte. Daarnaast is een kwaliteits­verlies bij aardappele­n en moeten de landbouwer­s hun koeien binnenhale­n en bijvoedere­n omdat er geen gras meer groeit in de weides. Tot slot is het beregenen van groenten noodzakeli­jk opdat ze overleven”, verduideli­jkt woordvoerd­er Luc Vanoirbeek. Of het ook tot een erkenning komt, hangt van diverse voorwaarde­n af. Zo zal het KMI moeten vaststelle­n dat het om een uitzonderl­ijke droogte gaat of een fenomeen dat niet meer dan één keer om de 20 jaar voorkomt. Daarnaast moet de totale schade hoger liggen dan 1,24 miljoen euro een het gemiddelde schadebedr­ag per dossier minstens 5.580 euro bedragen. Voor Vanoirbeek is het duidelijk. “Het is een heel uitzonderl­ijke situatie. Zonder definitiev­e ramingen te kunnen maken, is het nu al duidelijk dat er schade zal zijn.”

Drinkwater

Tot slot verklaarde Schauvlieg­e zondag nog dat er voldoende watervoorr­aad is en er geen reden voor paniek is. Wel adviseert ze om zuinig en verantwoor­d met drinkwater om te springen. “Een gazon besproeien met water is bijvoorbee­ld nooit verantwoor­d.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium