Het Belang van Limburg

“Amper 0,3 mm neerslag in juli”

-

KLEINE-BROGEL - De zomer schakelt deze week nog een versnellin­g hoger. “Zeker op donderdag en vrijdag klimt het kwik in de Kempen en in Limburg naar 35 graden en mogelijk zelfs nog wat hoger. De warmste week van het jaar tot dusver komt eraan”, zegt David Dehenauw, weerman en hoofd Voorspelli­ngen van het KMI. De kans op regen blijft miniem. In juli is er amper 0,3 mm neerslag genoteerd in Kleine-Brogel.

Volgens Dehenauw valt er de komende 14 dagen geen regen van betekenis. “Of het zou om een heel lokaal hitte-onweer moeten gaan. Deze zien we niet altijd op de kaarten doordat de computermo­dellen deze kunnen missen. Sinds 1 juni viel er in Kleine-Brogel amper 3 mm regen, voor juli gaat het om nog geen 0,3 mm. Extreem abnormaal. Maar geen record. Een dergelijke droogte over drie weken is al eerder het geval geweest. In Ukkel noteerden we in april 2007 zelfs geen enkele meetbare neerslag. Door de genoteerde neerslag in Ukkel staat juli zelfs pas op de achtste droogste julimaand ooit.”

Normaal 57 mm

Hoe dan ook is het extreem weinig, want in Kleine-Brogel is normaal goed voor een gemiddelde van 57 mm neerslag. Toch wil Dehenauw nog niet vergelijke­n met de legendaris­che droge zomer van 1976. “De zomer is nog altijd niet gedaan. Bovendien was in 1976 enkel in de periode tussen 15 juni en 15 juli extreem droog. Bovendien maken wij deze week pas de eerste hittegolf van het jaar mee, vijf dagen boven 25 graden waarvan drie meer dan 30. Overigens zal het kwik na het weekend dalen richting 26 graden, al kan dat voor Limburg nog wat hoger liggen.”

Sinds 1 juni viel er in Kleine-Brogel amper 3 mm regen, voor juli gaat het om nog geen 0,3 mm. Extreem abnormaal David DEHENAUW

Weerman KMI

 ?? FOTO GVB ?? Medewerker­s van het Natuurhulp­centrum visten uiteindeli­jk 20 dode eenden uit het kanaal in Neerpelt.
FOTO GVB Medewerker­s van het Natuurhulp­centrum visten uiteindeli­jk 20 dode eenden uit het kanaal in Neerpelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium