Het Belang van Limburg

Eendenster­fte door uitbraak van botulisme bij warm weer

-

NEERPELT - Medewerker­s van het Natuurhulp­centrum Opglabbeek haalden zaterdagvo­ormiddag in Neerpelt 20 dode en een achttal zieke eenden uit het kanaal. De dieren bezweken aan botulisme, een ziekte die vooral bij warm weer watervogel­s treft.

“In totaal hebben we over een afstand van een paar kilometer 20 dode dieren gevonden in het kanaal. Ook hebben we nog een achttal eenden die duidelijk ziek waren meegenomen, én nog eens vier eendenkuik­ens die bij een zieke moeder hoorden.” Oorzaak van de sterfte is botulisme. “Door de aanhoudend­e warmte ontsnappen gifstoffen uit een bepaalde bacterie (Clostridiu­m botulinum, nvdr.). Ze vallen het centrale zenuwstels­el van de watervogel­s aan en veroorzake­n verlamming­sverschijn­selen, waar- door eenden het hoofd niet meer boven water kunnen houden en verdrinken.”

Ook bij het Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum in Heusden-Zolder kregen ze de voorbije weken al enkele meldingen. “Vooral in gebieden met ondiep water zoals wachtbekke­ns en vijvers is het risico groter. Het is belangrijk dat de dode dieren geruimd worden: vleesmaden zijn immers resistent voor deze gifstoffen, en als andere watervogel­s de maden oppeuzelen, gaan ze op hun beurt ook weer sterven. Dan kan het snel escaleren”, stelt Rudi Oyen. “De veroorzake­nde bacterie houdt zich vooral op in zuurstofar­me sliblagen waar de eenden snorkelen. Normaal brengt bij zomerweer een fikse onweersbui zuurstof in het water, maar die blijft nu al geruime tijd uit.” Voor mensen dreigt er geen gevaar. “Dit type botulisme is niet giftig voor de mens.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium