Het Belang van Limburg

“Voor Vic is er helaas geen hoop

Zesjarige jongen wordt hersendood verklaard na ongeval in Portugees zwembad

- Yves BARBIEUX

ZOERSEL/LISSABON - Dagenlang hebben ze gewaakt aan zijn bedje in het ziekenhuis. Zich opgetrokke­n aan de minste reactie van hun zoontje Vic, die in Portugal met zijn arm in een zwembad vast kwam te zitten. Maar zaterdag hebben Ansie en Michael Wanzeele het harde nieuws gekregen. “Er is geen hoop meer. Vic is te lang onder water gebleven, de reanimatie heeft veel te lang geduurd. Hoe moeten we dat aan zijn broertje vertellen?”

Ze leefden op hoop, Ansie en Michael Wanzeele uit Zoersel. Maar het heeft niet mogen zijn voor hun zoontje. “De artsen wachten tot de medicatie uit zijn lichaam verdwenen is. Daarna zullen ze testen of hij hersendood is en wordt de life support uitgeschak­eld. Waarschijn­lijk gebeurt dat maandag (vandaag, nvdr.) of dinsdag”, zegt mama Ansie.

Onherstelb­are schade

Het drama dat hun zoontje nu het leven kost, gebeurde vorige week bij de allerlaats­te duik op de allerlaats­te dag van hun vakantie in Portugal. Vics arm raakte plots klem, aangezogen door het filtersyst­eem van het zwembad. Zelfs drie volwassene­n, zelfs de aangerukte hulpdienst­en kregen hem niet vrij. Tot de filterpomp kon worden uitgeschak­eld. Vele minuten te laat. “Wij beseften dat Vic lang onder water was gebleven”, vertelt zijn moeder. “De reanimatie had ook ongeveer drie kwartier geduurd. Dat onze jongen daarbij hersenscha­de opgelopen kon hebben, was erg waarschijn­lijk. Maar wij bleven hopen dat hij het uiteindeli­jk zou halen.” Dagenlang trokken Vics ouders zich op aan de kleinste lichtpuntj­es, aan de minste reactie van hun zoon aan wie ze de vele steunberic­hten voorlazen om zijn hersenen te stimuleren. “Wij zijn ook op zo’n lieve manier opgevangen en begeleid door de artsen en het personeel van het ziekenhuis hier in Lissabon. Ze leven echt met ons mee en geven Vic alle zorg en toewijding die men zich kan inbeelden. Maar het heeft niet mogen zijn. Toen de dokters ons hier het nieuws meldden, hebben wij een tweede opinie gevraagd bij artsen in België. Die zijn tot hetzelfde be-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium