Het Belang van Limburg

Status posten, foto liken én een treinticke­t kopen

NMBS verkoopt nu tickets via Facebookch­at

- Myrte DE DECKER

BRUSSEL - De NMBS zit op een nieuw spoor om jongeren te bereiken. Zij kunnen nu ook een treinkaart­je kopen op Facebook, in een chatvenste­r met Céline. “Als het succes aanblijft, kunnen we de dienst ook uitbreiden naar andere tickets”, zegt woordvoerd­er Dimitri Temmerman.

“Wil je graag goedkoop reizen? Contacteer me via Messenger”, vraagt Céline met ondeugende ogen. Een oplichtste­r? Helemaal niet. “Céline is onze chatbot”, zegt NMBS-woordvoerd­er Dimitri Temmerman. “Een geautomati­seerde gesprekspa­rtner die vragen beantwoord­t. Sinds kort kan je bij haar ook een kaartje kopen.” Voorlopig gaat dat enkel voor een Go Unlimited-pas. Dat is een formule voor -26-jarigen, die tijdens de schoolvaka­nties een week (15 euro) of maand (25 euro) onbeperkt met de trein willen reizen. Op de Facebookpa­gina van Go Unlimited kunnen jongeren Céline aanspreken. Het ticket wordt rechtstree­ks in het chatvenste­r aangekocht en kan via het scherm aan de treinbegel­eider getoond worden.

Simpel dus, en dat werpt meteen zijn vruchten af. De eerste resultaten zijn veelbelove­nd. Het proefproje­ct liep al tijdens de paasvakant­ie en startte opnieuw bij het begin van de zomervakan­tie. “Er werden al meer dan 1.500 Go Unlimited-passen verkocht via Céline”, aldus Temmerman. “Als het succes aanblijft, kunnen we de dienst ook uitbreiden naar andere tickets.”

Tien procent van de tickets wordt op de website of via onze app aangekocht. Dat aandeel willen we opdrijven

Dimitri TEMMERMAN Woordvoerd­er NMBS

Meer digitaal

De spoormaats­chappij probeert al enige tijd meer vrijetijds­reizigers aan te trekken. Mensen die een dagje willen gaan shoppen of naar de kust trekken, maar de wagen thuislaten. Door hen in campagnes gericht te benaderen, zag de NMBS het voorbije jaar de grootste stijging in het aantal reizigers in tien jaar tijd (+ 3,6 procent). Opvallend: het aandeel jongeren steeg zelfs met acht procent. “Zij smaken ons digitalise­ringsoffen­sief”, zegt Temmerman. Want de ticketverk­oop via het loket blijft afnemen. Ongeveer 40 procent van de tickets wordt daar of bij de treinbegel­eider gekocht. Meer dan 50 procent van de verkoop gebeurt via de automaten. “En de overige tien procent wordt op de website of via onze app aangekocht”, zegt Temmerman. “Dat aandeel willen we opdrijven.”

De Go Unlimited- pas is ook nog altijd te koop via de andere kanalen.

 ?? HBVL
FOTO ?? Dankzij Céline, de chatbot van NMBS, kunnen jongeren een treinticke­t kopen via Facebook Messenger.
HBVL FOTO Dankzij Céline, de chatbot van NMBS, kunnen jongeren een treinticke­t kopen via Facebook Messenger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium