Het Belang van Limburg

“Ik doe het niet met opzet”

Laurent toch op nationale feestdag na protest tegen snoeien in dotatie

- Wim DEHANDSCHU­TTER

BRUSSEL - Of hij er veel plezier aan beleefde, was te betwijfele­n. Maar hij was er toch zaterdag op de nationale feestdag: prins Laurent (54). De dag voordien had hij nog aangekondi­gd de verlaging van zijn dotatie aan te vechten voor de rechter. De timing was curieus, vlak na de toespraak van broer Filip. “Maar ik doe het niet met opzet”, aldus Laurent in een spaarzame reactie

Het had het feestje van koning Filip moeten worden. Als staatshoof­d is hij de hoofdrolsp­eler op de nationale feestdag. Bovendien was het zijn vijfde verjaardag op de troon. Maar kleine broer Laurent slaagde er in de aandacht daarvan af te leiden, met zijn aankondigi­ng om een rechtszaak te starten. Op het militaire en burgerlijk­e defilé, zaterdagmi­ddag op het plein voor het koninklijk paleis, werd de prins wel herenigd met zijn broer de koning en de politici op wie hij zo kwaad is. Laurent zat samen met zijn echtgenote Claire, zijn zus prinses Astrid en schoonbroe­r prins Lorenz. Weliswaar afgescheid­en van Filip en zijn gezin, die in een hoger opgestelde tent ernaast zaten.

Harde kern

De veelbespro­ken prins liet zich op vorige nationale feestdagen gelden door ostentatie­f te telefonere­n, te geeuwen en plaagstoot­jes uit te delen. Maar dit keer gedroeg hij zich - voor zijn doen opvallend rustig. Hij had een zonnebril op, zodat de blik in zijn ogen verborgen bleef en hij hield zich meestal afzijdig in gesprekken die over zijn schouders werden gevoerd tussen Claire en Astrid. Er werd geregeld gegrabbeld naar zijn smartphone in zijn binnenzak, om die toch alweer snel weg te stoppen.

Raad van State

Laurent oogde tijdens het anderhalf uur durende defilé wat somber. Een van de weinige keren dat er een glimlach van afkon, was voor aanvang van de parade. Toeschouwe­rs riepen hem Vive, Laurent! toe. De prins, die ondanks zijn afnemende popularite­it een harde kern van aanhangers heeft, nam zijn legerkepie af en zwaaide ermee.

Niet dat hij op veel plaatsen de afgelopen dagen zo’n populaire gast was. Vlak na de jaarlijkse 21-julitoespr­aak van koning Filip liet Laurent vrijdag bekendmake­n dat hij naar de Raad van State stapt om de beslissing van het parlement over zijn financiële sanctie ongedaan te maken. Ter herinnerin­g: hij moet 15 procent inleveren (46.000 euro op een jaarlijks bedrag van ruim 300.000 euro), omdat hij zonder toestemmin­g van de regering een feestje van het Chinese leger had bijgewoond. De timing roept vragen op, zo vlak voor de nationale feestdag. “Maar ik heb dat niet met opzet gedaan”, zei hij, eerder op de dag

na een Te Deum in Gent.

Rode hakken

Schitteren deed Laurent dus niet. Wat niet kan gezegd worden van de kroonprins­es, die straalde op haar laatste officiële optreden voor ze twee jaar naar Wales trekt. Ze zal daar haar middelbare studies afmaken aan een internatio­nale school.

De tiener veroverde zichtbaar harten met haar présence. Ze is geen kind meer maar ‘echt een vrouwtje’, om de profetisch­e woorden van Filip te citeren bij de geboorte van de oudste van zijn vier kinderen. Haar outfit had ze zelf gekozen: een lange bloemetjes­jurk van het Franse merk Maje, waar ze graag shopt. De jeugdige ballerina’s waren ingeruild voor rode hakken. Net zoals Mathilde, zo moeder zo dochter.

 ?? Foto BELGA ?? Hij zat opvallend minder dan vorige edities naar zijn gsm te staren, maar helemaal laten kon Laurent het toch niet op het koninklijk defilé.
Foto BELGA Hij zat opvallend minder dan vorige edities naar zijn gsm te staren, maar helemaal laten kon Laurent het toch niet op het koninklijk defilé.
 ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA ?? Voor Elisabeth was dit haar laatste officiële optreden voor ze twee jaar naar Wales trekt.
FOTO BELGA FOTO BELGA Voor Elisabeth was dit haar laatste officiële optreden voor ze twee jaar naar Wales trekt.
 ??  ?? Sommigen hadden duidelijk meer plezier.
Sommigen hadden duidelijk meer plezier.
 ?? FOTO BELGA ?? Waar is dat feestje...?
FOTO BELGA Waar is dat feestje...?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium