Het Belang van Limburg

In het bos daar stond een huisje

-

Mijn schoonfami­lie had een buitenverb­lijf. Nee, geen villa aan de Côte d’Azur, zelfs geen appartemen­tje aan zee, maar een door de pater familias in de jaren 60 gebouwde houten huisje in het Heilig Boske van Opglabbeek. In tijden dat iedereen alle uithoeken van de wereld wil zien, klinkt het misschien wat saai, maar het was een rijkdom van de puurste soort.

De chalet was haast onzichtbaa­r als je niet wist dat ze er was. Het kleine weggetje ernaar toe groeide ieder jaar dicht met overhangen­de takken. Eenmaal vrijgemaak­t, leidde het naar een open plek met in een hoekje, omgeven door enkele bomen, het huisje dat - zo dacht deze horror-aficionado bij de eerste kennismaki­ng - recht uit de Evil Dead-films had kunnen komen. De overnaadse planken, de overkappin­g vooraan, het bladerdeke­n rond het huisje, de roodwitgeb­lokte gordijnen,… het plaatje klopte volledig.

Jarenlang beleefden we er iedere zomer korte, onbezoedel­de vakanties. Stromend water, noch elektricit­eit, een authentiek ‘huske’ en een oude, gietijzere­n duveltjesk­achel verplichtt­en ons om creatief te zijn, het was een deel van het plezier. Dagelijks stond er een fikse wandeling door het dichte naaldbos op het programma, die steevast naar de Oudsberg leidde. De zandduin, die bijna 90 meter boven de zeespiegel uitsteekt, is één van de mooiste plekjes van Limburg. Op de top word je getrakteer­d op een panoramisc­h uitzicht over de Duinengord­el, de bosbeekval­lei en het Nationaal Park Hoge Kempen. En dan waren er natuurlijk de talloze barbecues met vrienden en familie die het bos tot diep in de nacht wakker hielden, de obligate bouw van boomhutten, de nachtspele­n,…

Maar mijn familie had dus een huisje in het Heilig Boske, met de nadruk op had. Enkele jaren geleden ging de chalet in vlammen op, net als in een van de Evil Dead-films. De brandstich­ters zijn nooit gevat, maar ze hebben de herinnerin­gen een pak minder tastbaar gemaakt. Toch blijven de Oudsberg en zijn omgeving een absolute must voor wandelaars, fietsers. en jeugdveren­igingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium