Het Belang van Limburg

“En nu specialise­ren om anderen te kunnen helpen”

- Thomas JANSEN

VICENZA - Doctor in de Natuurwete­nschappen. Zo mag Sammy Basso, op z’n 22ste de oudste progeriapa­tiënt ter wereld, zichzelf voortaan noemen. De Italiaan studeerde met onderschei­ding af aan de universite­it van Padua met een scriptie over … progeria. Dat diploma beschouwt hij echter niet als een eindpunt, wel als de start van een nieuw begin. “Want nu wil ik specialise­ren om de ziekte nog beter te kennen. Voor mij komt het misschien te laat, maar ik hoop wel anderen te helpen”, zegt de trotse doctor en tevens goede vriend van Diepenbeke­naar Michiel Vandeweert (20).

Sammy was een van de eersten die ik heb leren kennen op de Europese reünies voor kinderen met progeria

Michiel Vandeweert progeriapa­tiënt uit

Diepenbeek

Met een lauwerkran­s op het hoofd en een stralende glimlach nam Sammy zijn diploma in ontvangst aan de universite­it van Padua. Hij rondde zijn opleiding in de Natuurwete­nschappen af met een scriptie over progeria, de verouderin­gsziekte waar hij zelf al z’n leven lang aan lijdt. “Concreet ging het over het toepassen van de CRISPR-cas9-techniek voor progeria”, zegt Sammy in vloeiend Engels. “Zeg maar een nieuwe therapie voor de ziekte. Ik volg het onderzoek naar de verouderin­gsziekte natuurlijk heel mijn leven lang al. Maar nu was het de eerste keer dat ik die dingen benaderde als wetenschap­per, en niet als patiënt. Dat voelde echt vreemd. Heel vreemd (lacht).”

Oudste ter wereld

Gemiddeld worden kinderen met progeria maar zo’n 12 à 14 jaar oud, afhankelij­k van de behandelin­gen. Met zijn 22 lentes - begin december 23 mag Sammy zich dan ook de oudste progeriapa­tiënt ter wereld noemen. “Dat denk ik tenminste”, relativeer­t Sammy. “Wereldwijd zijn er zo’n 150 mensen progeriapa­tiënten gekend. In sommige delen van de wereld, zoals Afrika bijvoorbee­ld, zijn die echter veel moeilijker te vinden. Net daarom vraag ik ook bewust aandacht voor de ziekte, om zo nog meer gevallen te leren kennen.”

In 2005, Sammy was toen tien, wist volgens zijn ouders bijna niemand wat progeria was. Daarom richtten ze de ‘Associazio­ne Italiana Progeria Sammy Basso’ op. Maar ook Sammy verstopte zich allesbehal­ve. Zo reisde hij al via Route 66 van Chicago naar Los Angeles, en schreef er vervolgens een boek over. ‘Il viaggio di Sammy Basso’ (De reis van Sammy Basso) werd later ook in een documentai­re gegoten, die te zien was op National Geographic. “Progeria is maar een klein deel van mijn leven, want het beïnvloedt alleen mijn lichaam”, zegt Sammy. “Ik heb daarnaast ook nog vrienden en familie, die heel belangrijk zijn.”

In zijn dankwoord na de uitreiking van zijn diploma richtte Sammy zich dan ook meteen tot hen. “Ik dank mijn ouders die me twee keer mijn leven gaven. Toen ze me ter wereld brachten, en toen ze de man maakten die ik nu ben. En ik dank al mijn vrienden zonder wie het leven geen zin zou hebben.”

Onderzoeke­r

Nu Sammy zich doctor in de Natuurwete­nschappen mag noemen, denkt hij al meteen vooruit. “Ik wil me nu nog verder specialise­ren”, zegt hij zonder aarzelen. “Voor mij komt het misschien te laat, maar ik hoop wel nog anderen te helpen. Ik wil een echte progeria-onderzoeke­r worden, want ik geloof dat ik door mijn eigen ervaring alles nog beter kan begrijpen.” Met zijn prestatie kan Sammy alvast op de bewonderin­g rekenen van de Diepenbeek­se progeria-patiënt Michiel Vandeweert (20). “Hij is een heel goede vriend van mij”, zegt Michiel. “Hij was een van de eersten die ik heb leren kennen op de Europese reünies voor kinderen met progeria. Daar zie ik hem elk jaar, al is het de laatste tijd iets minder omdat hij het altijd druk had met zijn studies. Maar dat Sammy een bijzonder slimme kerel is, dat staat vast.”

 ?? FOTO HBVL ?? Sammy rondde zijn opleiding in de Natuurwete­nschappen af met een scriptie over progeria, de verouderin­gsziekte waar hij zelf al z’n leven lang aan lijdt.
FOTO HBVL Sammy rondde zijn opleiding in de Natuurwete­nschappen af met een scriptie over progeria, de verouderin­gsziekte waar hij zelf al z’n leven lang aan lijdt.
 ?? FOTO HBVL ?? Met een lauwerkran­s op het hoofd nam Sammy zijn diploma in ontvangst.
FOTO HBVL Met een lauwerkran­s op het hoofd nam Sammy zijn diploma in ontvangst.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium