Het Belang van Limburg

MACRON IN LASTIG PARKET

Optreden lijfwacht werpt een smet op Frans president

- Myrte DE DECKER

PARIJS - Emmanuel Macron zit middenin een politieke rel. Niet door beleidskeu­zes, wel door zijn persoonlij­ke beveiliger die een demonstran­t hardhandig te lijf ging. De Franse president zwijgt in alle talen over het voorval. De ‘gorilla van Macron’ groeide intussen uit tot een staatszaak.

Één tik en president Macron zit in de problemen. Tijdens een demonstrat­ie op 1 mei pakte zijn persoonlij­k beveiliger Alexandre Benalla een demonstran­t beet. Die gaf hij een serieuze tik tegen het hoofd, waarna de man op de grond viel. Bovendien droeg Benalla een helm van de CRS, de eenheid van de Franse politie die belast is met ordehandha­ving. Nochtans is hij slechts een reservegen­darme.

De zaak rond de ‘gorilla van Macron’ groeide in geen tijd uit tot een staatszaak. Regerings- en oppositiep­artijen, journalist­en en gewone burgers rollen over elkaar om de zaak te veroordele­n. Ze maken de link met het beruchte Wa- tergate-schandaal onder #BenallaMac­ronGate en spreken van een doofpotope­ratie.

Onderzoek

De enige die in alle talen blijft zwijgen, is de Franse president zelf. En dat pikt het land niet meer. Velen leiden daaruit af dat Macron iets te verbergen heeft. De oppositie suggereert zelfs dat de president met mensen als Benalla een geheime “politiedie­nst” heeft opgericht, die ongecontro­leerd in een schemerzon­e mag werken. Het is nog altijd niet duidelijk of Macron rechtstree­ks betrokken is. Sommigen geloven dat hij geprobeerd heeft zijn beveiliger uit handen van justitie te houden. Dat is nu toch een onderzoek gestart en afgelopen weekend werd een speciale onderzoeks­rechter op de zaak gezet. Benalla wordt verdacht van “geweldpleg­ing en illegaal wapenbezit”. Ook de Franse Tweede Kamer stelde een eigen onderzoeks­commissie in. Voor de Franse president is dit de grootste politieke rel sinds hij vorig jaar verkozen werd. Hij zou schoon schip maken en aan “schone-handen-politiek” doen. Daar staat hij nu ver vandaan. Emmanuel Macron heeft schade opgelopen en zijn reputatie staat op het spel.

 ?? FOTO REUTERS ?? Frans president Emmanuel Macron.
FOTO REUTERS Frans president Emmanuel Macron.
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Lijfwacht Alexandre Benalla naast de president.
FOTO BELGAIMAGE Lijfwacht Alexandre Benalla naast de president.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium