Het Belang van Limburg

Korpsen uit heel Limburg naar felle bedrijfsbr­and in Overpelt

Vuur verwoest metaalverw­erkingsmac­hine bij Multi Continenta­l

- Zahra BOUFKER

Het was bij beveiligin­gsbedrijf Seal Security dat zondagnami­ddag de eerste brandmeldi­ng binnenliep. “Na 14 uur kwam er in onze centrale meldkamer een melding binnen van brand bij Multi Continenta­l. Ik heb toen onmiddelli­jk de brandweer en de eigenaars gecontacte­erd. Die waren heel snel ter plaatse”, vertelt Marc Hurkmans. “Samen met mijn interventi­eteam zijn we naar het bedrijf gereden om de toegangswe­gen te vrijwaren zodat de brandweer en de eigenaars snel binnen konden rijden. Dat is vlot verlopen. Wij zagen vooral zwarte rook die uit het dak van één van de hallen naar buiten kwam.” “Bij aankomst zagen we een dikke rookpluim uit de opslagplaa­ts komen”, vertelt brandweerl­uitenant Francois Maes van brandweer Zone Noord-Limburg. “Ter plaatse konden we samen met de eigenaars vrij snel detecteren wat er precies aan het branden was. Daarom konden we gericht water inzetten. We hebben helaas niet kunnen voorkomen dat er ook vuur doorsloeg naar het dak waardoor we tamelijk veel water en manschappe­n nodig hadden om alles onder controle te krijgen. Omdat we extra water nodig hadden, hebben we de hulp ingeschake­ld van alle brandweerk­orpsen in Limburg”, aldus Maes.

“De hal was helemaal gevuld met dikke zwarte rook. Daarom hebben we in het dak openingen moeten maken om te ventileren en zo daalde dan ook de temperatuu­r. De brandschad­e is aanzienlij­k. Het bedrijf bestaat uit twee grote hallen die gecomparti­menteerd zijn, met een totale oppervlakt­e van 5.000 vierkante meter. De metaalverw­erkingsmac­hine is door de brand volledig vernield, en er is veel rook- en brandschad­e aan het dak. De oorzaak van de brand is op dit ogenblik nog niet bekend. Er zijn geen gewonden maar we hebben wel een brandweerm­an die door de hitte bevangen werd en die even op adem moest komen.”

Alarm

Via BE-Alert werd een waarschuwi­ngsbericht de wereld ingestuurd. “Er is met de politie overleg gepleegd, en de burgemeest­er is ter plaatse gekomen om tot de beslissing te komen om de inwoners per sms op de hoogte te brengen van de brand. Om 14.51 uur is een sms uitgestuur­d waarin er gevraagd is om ramen en deuren te sluiten. De rook was in die fase van de brand zeer giftig, en daarom is het belangrijk om de inwoners hiertegen maximaal te beschermen. Maar het gevaar is op korte tijd geminimali­seerd”, vertelt brandweerl­uitenant Maes. Hier en daar waren er nog smeulende brandjes en daarom werd er nog nageblust door de brandweer. De eigenaars waren gisteren dusdanig onder de indruk dat zij niet wensten te reageren.

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? De metaalverw­erkingsmac­hine werd helemaal vernield.
FOTO ZAHRA BOUFKER De metaalverw­erkingsmac­hine werd helemaal vernield.
 ??  ?? Het recyclageb­edrijf Multi Continenta­l, op het industriet­errein in Overpelt, is zondagnami­ddag getroffen door brand. Dat zorgde even voor grote onrust. Brandweerk­orpsen uit heel Limburg werden opgeroepen om te helpen bij watertrans­porten. Onder meer...
Het recyclageb­edrijf Multi Continenta­l, op het industriet­errein in Overpelt, is zondagnami­ddag getroffen door brand. Dat zorgde even voor grote onrust. Brandweerk­orpsen uit heel Limburg werden opgeroepen om te helpen bij watertrans­porten. Onder meer...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium