Het Belang van Limburg

Serge Pauwels breekt elleboog en moet naar huis

SERGE PAUWELS, de best geklasseer­de Belg, moet opgeven met gebroken elleboog

- Wim VOS

Hij stond ’s ochtends nog derde in het bergklasse­ment, glipte sinds de Alpen mee in zowat elke ontsnappin­g en was “nog niet klaar met deze Tour”. Maar Serge Pauwels zal morgen niet meer starten. In de slotmeters van de rit naar Carcassonn­e viel de 34-jarige Belg en brak zijn elleboog. Exit Pauwels. Serge Pauwels had net nog maar eens bewezen dat hij in deze Tour de beste Belg was als er geklommen moest worden. Voor de zoveelste keer zat hij zondag in een lastige etappe in de goede vlucht. Een groep van 29 renners, wat de Belg van Dimension Data toeliet onderweg nog drie puntjes voor het bergklasse­ment te sprokkelen. Alleen de 1.205 meter hoge Pic de Nore was iets te hoog gegrepen. Pauwels kwam er in het derde groepje terecht. Er volgde nog ruim 40 kilometer, allemaal in dalende lijn. Acht renners waren definitief gaan vliegen. Het ging in de straten van Carcassonn­e hooguit nog om de negende plek voor Pauwels. Niet écht belangrijk. Maar net dan liep het mis, in de voorlaatst­e bocht voor de streep. “Ik weet niet eens wat er precies gebeurde”, sprak Pauwels. “Damien Howson (Mitchelton-Scott, nvdr.) wilde in een gat duiken waar er geen gat was. Hij ging tegen de grond. Ik kon geen kant op. Ik ging half over kop en moet slecht neergekome­n zijn.”

Operatie in Herentals

Wat heet slecht. Pauwels stapte nog terug op de fiets. Maar zoals sportdirec­teur Aldag meteen zag: “Het was niet goed. Een minuut na zijn val was zijn elleboog al twee keer zo dik als normaal. Ik heb ooit hetzelfde meegemaakt in de Ronde van Duitsland. Ik vreesde dat het ernstig was.”

Die vrees had ook Pauwels. Van de rennersbus ging het meteen naar de Service Médicale van de Tour. Daar werden röntgenfot­o’s genomen en volgde, in dezelfde wagen waar Benoot precies tien dagen eerder zijn vonnis aanhoorde, ook voor Pauwels het verdict: rechterell­eboog gebroken en opgave. Pauwels: “De dokter zei me dat het exact dezelfde blessure als bij Luis Léon Sanchez was.” Die moest op dag 2 van deze Tour opgeven met een gebroken elleboog. En ook Pauwels herkende de blessure meteen. In 2011 brak hij al eens zijn linkerelle­boog in de Ster ZLM Toer. Pauwels reed destijds nog bij Team Sky toen hij na een sanitaire stop in het peloton wilde terugkeren en tegen een volgwagen botste. “Het voelde helemaal hetzelfde aan”, aldus Pauwels. “Eigenlijk wist ik het al voor de foto’s genomen waren.” Pauwels reist nu zo snel mogelijk naar België af en zal in Herentals geopereerd worden. Zuur voor de man die in de rit naar Le GrandBorna­nd vorige week nog mooi vijfde werd en zelfs stiekem naar de bolletjest­rui lonkte. “Ik was nog niet klaar met deze Tour”, besloot hij. “Maar het stopt hier voor mij. Hoe pijnlijk dat ook is.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium