Het Belang van Limburg

Sagan op recordjach­t

Wereldkamp­ioen redt de Tour van dodelijke saaiheid

-

Een Tour met of zonder Peter Sagan: het is een wereld van verschil. De Slowaak zal nooit de Tour winnen, maar in zijn eentje zorgt hij voor meer spektakel dan eender welke ploeg. Stel je eens voor dat de drievoudig­e wereldkamp­ioen er het voorbije verlengde weekend niet bij was? Dan was het gewoon een dodelijk saaie boel geweest.

1. Winnaar in Valence

Sagans coach Patxi Villa weigert het woord ‘revanche’ in de mond te nemen, maar het is duidelijk dat zijn oogappel met een duidelijke missie naar deze Tour is gekomen: op zijn manier tonen dat het vorig jaar fout was dat de UCI-wedstrijdj­ury hem uit de Tour zette. Dus won hij vrijdag in een knappe sprint in Valence van Europees kampioen Alexander Kristoff en de Fransman Arnaud Démare. Met eventueel nog een sprint in Pau donderdag en de Champs-Elysées zondag – die hij nooit eerder won – kan Sagan op vijf zeges afklokken.

2. Masochist

In de Drôme vrijdagavo­nd liet Sagan zich ontvallen dat hij op Mende een snipperdag zou nemen. Maar wie zat er in de lange vlucht van de dag en eindigde vierde achter Stuyven? Jawel, de man van alle terreinen en alle seizoenen. “Ik weet dat jullie op zoek zijn naar die specifieke quote, maar ik vind Peter niet beter dan in 2012 of in 2016”, zegt diens coach Patxi Villa. “In 2015 was hij er toch ook al vijfde? Hij is niet beter. Tenzij hij nog een rit wint...” Sagan rept er zelf met geen woord over, maar dit was onrechtstr­eeks ook een oefening voor het WK in Innsbruck, waar hij opnieuw wereldkamp­ioen wil worden en waar de finale gelijkaard­ig is.

3. Meesterhel­per

Eenzelfde verhaal gisteren in de Tarn. Peter Sagan sleurde van bij de start zo hard dat er heel wat sprinters én Belgen in de problemen kwamen. “Uiteindeli­jk gingen we er met een grote groep vandoor. Het was de bedoeling dat ik de rode loper uitrolde voor Rafal Majka naar de voet van de Pic de Nore toe, de zwaarste klim van de dag. Ik controleer­de een beetje de ontsnappin­g. En ik probeerde ook zo lang mogelijk vooraan te blijven, maar op de klim zelf was mijn rol uitgespeel­d.” Sagan is bezig aan net zo’n dolle Tour als twee jaar geleden toen hij ook in de bergen voor spektakel zorgde. “Hij maakt nu eenmaal graag koers, elke dag weer”, aldus nog Villa. “Hij wil zo veel mogelijk punten pakken, zo veel mogelijk koersen winnen. Peter is effectief een recordman.” En maar goed ook voor de Tour zelf.

 ?? FOTO AFP ?? Peter Sagan schreef de rit vrijdag op zijn naam.
FOTO AFP Peter Sagan schreef de rit vrijdag op zijn naam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium