Het Belang van Limburg

Herlings-show duurt voort

Jeremy Van Horebeek duikt voor eerst sinds lang in top vijf

-

Saai. Zo kan je de MXGP 2018 gerust noemen. Jeffrey Herlings pakte in Loket al zijn elfde overwinnin­g van het jaar. Opnieuw na een dubbele demonstrat­ie, opnieuw voor Antonio Cairoli. Niks nieuws onder de zon dus? Toch wel: de wederopsta­nding van Jeremy Van Horebeek. De getormente­erde Perenaar dook voor het eerst sinds lang in de top vijf. Het wedstrijdv­erhaal is al even saai als het resultaat doet uitschijne­n. Herlings moest in beide reeksen de kopstart nog wel aan Cairoli laten, maar nam telkens in de eerste ronde het commando over om dan vlot van de rest weg te rijden. Cairoli - die weliswaar twee barstjes in het kapsel van zijn duim heeft - werd telkens tweede, Gajser twee keer derde. “Met vijftig punten naar huis. Heerlijk”, glunderde Herlings, die nu dertig punten voorsprong telt in de WK-stand. “Want Loket is niet meteen mijn favoriete plekje. Niet door het circuit op zich, wel door het verleden. Ik heb hier ooit een zware heupblessu­re opgelopen en ook eens mijn schouder ontwricht. Dat kruipt in je kopje, hé.”

Van Horebeek boven water

Het heeft even geduurd, maar in Loket nam Jeremy Van Horebeek zijn plaats in de voorste gelederen weer in. De Perenaar finishte vijfde (5+5). Zijn eerste top vijf sinds... de openingsra­ce in Argentinië, begin maart, waar hij vierde eindigde. En daar was ie diep voor moeten gaan. Jerre plofte na de race in een stoeltje neer en veegde zijn bebloede mond - een steen had zijn lip opengerete­n - af. “Man, dat was afzien”, pufte hij. “Maar het was het waard. Dit is een resultaat waar ik op kan, nee moet, verder bouwen.” Van Horebeek (28) komt van heel ver. In de tweede Grote Prijs in Valkenswaa­rd ging hij keihard tegen de grond, waarbij hij een pols-, schouder- en rugblessur­e opliep. Jerre kon maandenlan­g amper trainen en leefde dan maar van GP tot GP. De resultaten gingen logischerw­ijze snel bergaf. “Ik heb niet in een dal gezeten, maar onder de grond”, aldus de Perenaar. “Veel mensen hebben me de laatste maanden uitgelache­n, maar binnenkort lach ik met hen. Ik geloof nog in mezelf. Ik heb de voorbije twee weken hard gewerkt. Ik zit nog maar op 70 procent van mijn kunnen.” Naast al het blessurele­ed kreeg Van Horebeek onlangs ook te horen dat Yamaha zijn contract niet meer zal verlengen. “Dat begreep ik niet goed. In vijf jaar tijd heb ik nooit voor problemen gezorgd. Toch krijg ik plots te horen dat er geen plek meer is voor mij, zelfs niet bij een satelliett­eam. Dat kwam aan, ja.”

Als er geen fatsoenlij­ke aanbieding komt, dan kap ik ermee na dit seizoen Jeremy VAN HOREBEEK

Nog geen zitje

Op dit moment heeft de Perenaar nog geen zitje beet voor volgend seizoen. “Als er geen fatsoenlij­k aanbod komt, dan kap ik ermee. Het hoeft geen fabriekszi­tje te zijn. Maar wel in een degelijk team, met een goede motor en voor een goed loon. Ik heb geen zin om mijn leven te riskeren voor niets.”

 ?? FOTO YAMAHA ?? Jeremy Van Horebeek moest hard zwoegen om in de top vijf te duiken.
FOTO YAMAHA Jeremy Van Horebeek moest hard zwoegen om in de top vijf te duiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium