Het Belang van Limburg

Zelfs Tiger Woods kan Molinari niet stuiten

- Kris VAN LOO

Duitsland wint in Aken de landenprij­s en Grote Prijs. Daarvoor zorgde Marcus Ehning (Pret a Tout), die in een barrage met vijf won voor de Portugese Luciana Diniz en de Braziliaan Pedro Veniss. Voor Ehning is het de tweede maal dat hij de legendaris­che GP wint. Yves Vanderhass­elt (Jeunesse) kwam er als beste Belg uit. Hij haalde als enige landgenoot de tweede ronde. Van de vijf Belgen wist enkel Pieter Devos zich niet te kwalificer­en voor de lucratieve GP. Voor Niels Bruynseels was de inzet bijzonder groot. Als hij zegevierde, ontving hij een bonus van 500.000 euro, want dan won hij, na ‘s Hertogenbo­sch, twee opeenvolge­nde manches van de Rolex Grand Slam. Maar Bruynseels incasseerd­e twee fouten. Of hij aan die bonus dacht? “Je droomt daar heel even van, al besef je ook dat die kans quasi nihil is. Ik heb er absoluut geen rekening mee gehouden en het heeft mijn rijden zeker niet beinvloed.”

Nicola Philippaer­ts presteerde met H&M Harley vd Bisschop uitstekend in de landenprij­s. In de Grote Prijs liet ook hij twee balken vallen. “Natuurlijk ben ik ontgoochel­d, want er zat meer in. Harley verkeert in topvorm, alleen kon ik dat in Aken niet omzetten in resultaat. Hier wordt elke fout onverbidde­lijk afgestraft.” Yves Vanderhass­elt was met de negenjarig­e Jeunesse de revelatie van de Belgische delegatie. Niet slecht voor een amateur. “In Aken komen alle ruiters uit pakweg de top 40 van de wereld. Ik sta 380ste op de wereldrang­lijst. De voorbije maanden kreeg ik kansen van de bondscoach en bevestigde ik in elke landenprij­s. Aken was de volgende stap en Jeunesse deed het weer. Dit was een fantastisc­he ervaring. Elke ruiter droomt hiervan en ik ga hier over twintig jaar nog over spreken. Ik heb hier één van de mooiste momenten van mijn leven beleefd. Ik ben effectief nog een echte amateur en lever het bewijs dat je met een goed en betrouwbaa­r paard toch kan meerijden met de echte grote jongens, zonder veel investerin­g.”

Iedereen wist dat Francesco Molinari in bloedvorm zat. In de vijf voorgaande tornooien won de Italiaan tweemaal en finishte even vaak als runner-up. Toch werd hij niet meteen bij de favorieten van The Open gerekend. “Chicco” won dankzij een birdie op de slothole het voornaamst­e golftoerno­oi ter wereld.

Het begon wel niet al te denderend voor de Italiaan. Molinari scoorde in de slotronde allemaal pars tot hole 14, waar hij met een birdie de poort naar de Open-zege op een kiertje zette. Er waren immers heel wat toppers die eveneens om de zege knokten. Ook een verbazende Tiger Woods die gedreven op zijn 15de Major-zege blijft jagen. De veer brak echter op de 11de hole waar Woods een double bogey moest slikken. Ook Rory McIlroy, Justin Rose en Kevin Kisner, die The Open van dag 1 leidde, reikten naar de Claret Jug, maar ook zij faalden in het zicht van het einde. Zoals overigens titelverde­diger Jordan Spieth.

Pieters

Met Francesco Molinari heeft Italië eindelijk die langverwac­hte Major-winnaar. Costantino Rocca was er in The Open van 1995 erg dichtbij, maar moest na een play-off voor John Daly buigen. Thomas Pieters nam ook met een glimlachje afscheid van Carnoustie. Hij lukte op de aartsmoeil­ijke slothole een birdie die hem op een par totaal deed uitkomen. Goed voor een gedeelde 28ste plaats.

Droom

 ?? FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE ?? Met Francesco Molinari heeft Italië eindelijk de langverwac­hte Majorwinna­ar
FOTO EPA-EFE FOTO EPA-EFE Met Francesco Molinari heeft Italië eindelijk de langverwac­hte Majorwinna­ar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium