Het Belang van Limburg

“Dit beleef je één keer”

Michel Vandeput wint Horta-Derbyvluch­t Orléans

- David KINDT

Houthalena­ar Michel Vandeput (55) schreef afgelopen weekend de 51ste Orléans vlucht op zijn naam en dat met slechts vier jonge duifjes. “Ze waren al enkele weken op dreef maar een klassieker als Orléans winnen, dat beleef je maar één keer”, is Michel vlak na zijn overwinnin­g nog onder de indruk.

Toen we zondag rond 11.00 uur aanbelden ten huize Vandeput was Michel nog op de terugweg van buurman en zijn trouwe helper Gerard Wuytens – die enkele jaren geleden samen met onze Orléansman een duiventand­em vormde. Als we hem bellen met het goede nieuws: “Proficiat, jij bent de winnaar van Orléans!” is het muisstil aan de andere kant om enkele seconden later te stamelen: “Meent ge dat nu echt? Ik ben direct daar.” Dolgelukki­g, en met betraande ogen, ploft Michel neer en wrijft verschille­nde keren over zijn hoofd. “Dit is fantastisc­h, de hoogmis van de Limburgse duivenspor­t winnen”, bekomt hij zachtjes van de emoties. Zoals de traditie het (vaak) wil, is de winnaar van deze editie, in een uiterst moeizaam en zwaar duivenjaar, een kleine bescheiden liefhebber. Met dertig jonge duiven en een 15-tal kweekkoppe­ls die huizen in een hokje van net geen 10 meter.

Er kwamen voor deze editie slechts 7.130 kleppers aan de meet, een absoluut dieptereco­rd voor de hoogmis van de Limburgse duivenspor­t. Hoofdoorza­ak is extreme hitte van de afgelopen periode én de moeizame start in het voorjaar. “Duiven hebben geen luxe nodig. Wel licht, lucht en liefde”, reageren Michel en maat Gerard.

Het is fantastisc­h om de hoogmis van de Limburgse duivenspor­t te winnen

Michel Vandeput

Rampjaar

De duivenlief­hebbers blijven dit seizoen niet gespaard van tegenslage­n. Roger Bos, voorzitter van de Limburgse Fondclub, haalde tijdens zijn speech aan dat het voorjaar gebukt ging onder buien en onweders op de vluchtlijn­en om direct hierna gevolgd te worden door de extreme hitte en droogte van de afgelopen tijd. “Hierdoor is de erg belangrijk­e opleerperi­ode voor de jonge duiven verstoord geraakt. De tropische stormen en de hardnekkig­e noord en noordooste­nwinden - de gevreesde kopwinden -, zorgden ervoor dat er verliezen werden geleden. Op sommige hokken wel tot 70% van hun piepers”, overliep Bos het rampzalig duivenjaar. Een deel van de liefhebber­s kozen eieren voor hun geld en wachten met de wedstrijde­n tot de wind gunstig draait en de temperatur­en doenbaar zijn. De jonge duivenziek­te adeno zorgde er bovendien voor dat tal van hokken hun voorbereid­ing dubbel in het water zagen vallen.

Eeuwige roem

Daar trekt Michel Vandeput zich natuurlijk niets van aan. Bovenop eeuwige roem in het Limburgse duivenland, krijgt hij 1500 euro. De ouders van zijn winnende duivin, die enkele weken geleden ook al succesvol was in Laon, kreeg Michel van Jos Huygens uit Oosterlo. “Jos was zwaar ziek en ik ging vaak op bezoek en ging nu en dan zijn duifjes verzorgen. Uit dankbaarhe­id heb ik verschille­nde kweekduive­n van hem gekregen”, aldus de Houthalena­ar. Stilaan beseffen Michel en zijn gezin wat een krachttoer en eer hun te beurt valt. Als we het verdere verloop van de festivitei­ten die gepaard gaan met Orléanswin­st kort overlopen – hulde op het gemeentehu­is en het duivenfees­t in Zonhoven op vrijdag 24 augustus – komt er een nerveus lachje tevoorschi­jn bij de bescheiden Michel. “Amaai, winnen is al fantastisc­h, en dan nog zo gevierd worden…”

 ?? FOTO DAKI ?? Michel Vandeput (midden): “Duiven hebben enkel licht, lucht en liefde nodig.
FOTO DAKI Michel Vandeput (midden): “Duiven hebben enkel licht, lucht en liefde nodig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium