Het Belang van Limburg

Veel brandjes in hei en bos door hete zomer

Pyromaan nog altijd actief in Lommelse grensregio

-

Het droge zomerweer blijft de Limburgse brandweerk­orpsen aan het werk zetten. Op verschille­nde plaatsen gingen heide, bos en gras in vlammen op. De schade bleef wel veelal beperkt, al zorgt het voor onrust. In Lommel beroert een brandstich­ter de gemoederen.

Sinds vrijdag is het in alle windrichti­ngen van de provincie prijs geweest. Ook in het grensgebie­d van Lommel en het Antwerpse Balen brandde het tijdens het weekend meermaals. Vrijdag overdag nog werd op het grondgebie­d van Balen een brand geblust die wellicht werd aangestoke­n. Zaterdag rond 1 uur ontdekte een toevallige voorbijgan­ger in hetzelfde gebied een nieuwe brandhaard. “Het ging om een perceel in het bos op de grens van beide provincies”, vertelt François Maes van de Lommelse brandweer. “De brand werd opgemerkt vanaf de Buskruitst­raat, maar moesten we via de Antwerpse zijde bestrijden.” In totaal ging zo’n twee are aan natuur verloren.

Bromfietse­r

De regio wordt al een tijd geteisterd door een pyromaan die de groene omgeving in de fik steekt. Maes: “Maar in dit geval gaan we in eerste instantie niet van brandstich­ting uit. We denken dat het een heropflakk­ering was van een eerdere brand hier vlakbij. Het totaalplaa­tje is natuurlijk wel verdacht. Hier is sprake van een turfachtig­e grond en dat gaat niet zomaar branden”, aldus de brandweer.

Tijdens de interventi­e werd ook gesproken over een motorfiets­er die op de vlucht sloeg. De politie achtervolg­de de verdachte die kon ontkomen, maar het vermoeden heerst dat hij doorreed omdat de man geen helm droeg.

Tarweveld

De Maastricht­erstraat in Mopertinge­n (Bilzen) moest vrijdag rond 17.30 uur afgesloten voor verkeer nadat een tarweveld vuur vatte. De brandweer kwam ter plaatse. Branden door de droogte waren er ook onder meer op de Halhei in Heusden-Zolder, Muggenberg in Genk en de Weg naar Houthalen in Opglabbeek. De schade bleef daarbij telkens beperkt tot hooguit enkele tientallen vierkante meters. De brandweer kreeg het vuur overal vrij gemakkelij­k onder controle. Zaterdag brandde het aan de achterkant van de plas in de Binnenvaar­tstraat in Houthalen-Helchteren, op Senselberg in Sint-Truiden, Schansstra­at in Heusden-Zolder, aan de N74 in Overpelt en in het midden van een veld op Ottegraeve­n in Voeren. Zondag is aan de rand van de Kleine Hemmenweg in Zonhoven zo’n 20 are heide afgebrand.

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? De Maastricht­erstraat in Bilzen moest dicht voor de brand in een tarweveld.
Foto TOM PALMAERS De Maastricht­erstraat in Bilzen moest dicht voor de brand in een tarweveld.
 ?? Foto CHRIS NELIS ?? Het vuur aan de Kleine Hemmenweg in Zonhoven was snel onder controle.
Foto CHRIS NELIS Het vuur aan de Kleine Hemmenweg in Zonhoven was snel onder controle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium