Het Belang van Limburg

“Echte kogel gevonden in hals van kat”

Locka overleeft aanval van dierenbeul

- Phlilip PERGENS

Is er een dierenbeul actief in de regio Bree? Bij dierenarts­praktijk De Vroey in Heusden-Zolder kregen ze vorige week de gewonde kat Locka binnen. Röntgenfot­o’s brachten aan het licht dat het dier beschoten was. “Geen verdwaald hagelbolle­tje van een jager, maar een echte kogel van zo’n 7 millimeter in de halsstreek. Zoiets hebben we nog nooit gezien”, zegt Marjolein Fredrix van de dierenarts­praktijk.

Bij dierenarts De Vroey in Heusden-Zolder schrokken ze woensdagav­ond op toen Locka werd binnengebr­acht. De poes had op het eerste gezicht een kies die volledig naar binnen was geklapt. “Ze liep al enkele dagen rond met een etterend wondje op haar snoet en eten was geen evidentie meer”, vertelt dierenarts Marjolein Fredrix. “We hebben Locka onder narcose gebracht om haar kies te verwijdere­n, maar bij het verdere onderzoek bleken meerdere kiezen los te zitten. Verder was de bovenkaak gebarsten en haar gehemelte zelfs losgescheu­rd van de bovenkaak. De röntgenfot­o's tartten elke verbeeldin­g. We merkten kogelscher­ven op rond haar bovenkaak en in de halsstreek bleek zelfs nog een intacte kogel te zitten.”

Pistool

Volgens Marjolein is het een bewijs van ultieme dierenhaat. “Het is geen verdwaald hagelbolle­tje van een jager. Dat zien we wel vaker. Wel een echte kogel van zo’n 7 millimeter, van een pistool of dergelijke. Nooit meegemaakt. Het zat ook op zo’n delicate plaats waardoor weghalen geen optie is. We hebben de schade zo goed als mogelijk hersteld. We duimen voor de kat en het ziet er naar uit dat ze het gaat halen. Een wonder wel. Wellicht gaat het om twee schotwonde­n. Er is namelijk een intacte kogel die niet gelinkt kan worden aan de kogelreste­n in de neus.”

De beschoten poes verbleef op het moment van de mishandeli­ng in Beek (Bree). “Ze was op logement bij de oma van Locka’s baasje. Ze verblijft daar wel vaker en mag dan vrij rondstruin­en. We waarschuwe­n daarom iedereen met huisdieren uit die regio want het lijkt dat er een kattenhate­r actief is”, aldus de dierenarts.

Vergiftigi­ng

Het nieuws werd door de praktijk op Facebook gezet en massaal verspreid. In dezelfde buurt zouden namelijk ook al katten vergiftigd zijn en laten baasjes weten hun kat al enkele weken of zelfs maanden kwijt te zijn. Er is momenteel echter geen aanwijsbar­e link tussen de meldingen.

 ?? FOTO HBVL ?? Op de röntgenfot­o’s zie je de kogel zitten aan de hals van Locka.
FOTO HBVL Op de röntgenfot­o’s zie je de kogel zitten aan de hals van Locka.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium