Het Belang van Limburg

Berg afval gedumpt in tuin van huurhuis

Stad stuurt gespeciali­seerde firma om alles op te ruimen

- Dirk ROEFFLAER

In de Blaarstraa­t in Tongeren heeft een huurster de hele tuin volgestouw­d met huishoudel­ijk afval. De eigenaar van het huis en de buren zijn de toestand beu. Woensdag stuurt de stad een gespeciali­seerde firma om het boeltje op te ruimen.

De tuin van de halfopen rijwoning - waar een alleenstaa­nde moeder met vier tieners woont - is niet zichtbaar vanop straat, maar afgescherm­d door een wand met betonplate­n. Buurman Albert Byloos is de situatie stilaan gewoon. “Enkele jaren geleden heeft die vrouw dat ook al gelapt. Toen is de eigenares het komen opruimen samen met een man”, zucht Albert. Het huishoudel­ijk afval is verpakt in zwarte vuilniszak­ken. De meeste zijn opengesche­urd. Tussen het afval ligt ook een groot aantal glazen flessen en bokalen. “Ik begrijp het niet. Iedereen heeft toch jaarlijks recht op een aantal gratis rollen huisvuilza­kken, naargelang het aantal gezinslede­n? Ondanks de warmte valt de geurhinder gelukkig nog mee. Als de wind uit die richting waait, zit ik hier wel met de stank. De ramen van het huurhuis staan al lange tijd open. Blijkbaar lagen er binnen ook volle vuilniszak­ken”, zegt Albert. De eigenares van de huurwoning vertoeft momenteel voor lange periode in Spanje.

Ratten

Een huis verder woont Ludo Jans met zijn vrouw. De volière in hun achtertuin heeft de afgelopen maanden al twee keer ongewenst bezoek gekregen van ratten. “Zes maanden geleden werden 13 kanarievog­els doodgebete­n en de laatste keer liefst 21. Ze lagen ’s morgens allemaal in stukken op de grond”, foetert Ludo die onlangs een rat heeft kunnen vangen. “Op de rat stond geen naam. Door de wegenwerke­n hebben we drie maanden met een put van anderhalve meter diep vóór de deur gezeten. Misschien is ze daar uit gekropen”, mildert zijn vrouw.

Buurman “Ik begrijp dat de buurvrouw het lastig heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. Het zijn heel bra- ve mensen. Ze laten iedereen gerust, maar ze moeten wel hun vuil opruimen. In het begin, toen ze hier pas was komen wonen, zette de vrouw de huisvuilza­kken wel buiten”, zegt de buurvrouw nog.

Opruimen

Buren hebben intussen hun beklag gedaan bij de stad en lokale politie. De eigenares van het huurpand is naar de vrederecht­er getrokken. Bij de stad is men op de hoogte van het aanslepend­e probleem. In het schepencol­lege werd beslist om het afval te laten opruimen door een gespeciali­seerde firma. “Het dossier wordt beheerd door de dienst ‘Huisvestin­g’. Woensdag wordt alles opgeruimd en de kosten zullen achteraf verhaald worden op de eigenaar”, zegt schepen An Christiaen­s. De eigenaar kan vervolgens gaan aankloppen bij de huurster die gisteren geen gehoor gaf.

Als de wind uit die richting waait, zit ik hier wel met de stank

 ??  ??
 ?? FOTO DIRK ROEFFLAER ?? De hele tuin van het huurhuis is volgestouw­d met huishoudel­ijk afval.
FOTO DIRK ROEFFLAER De hele tuin van het huurhuis is volgestouw­d met huishoudel­ijk afval.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium