Het Belang van Limburg

La Belgique, c’est magnifique!

Heerlijk Rock Herk mag terugblikk­en op topeditie qua sfeer én muziek

- Christof RUTTEN

HERK-DE-STAD - Op de nationale feestdag bood Rock Herk een staalkaart aan van het o zo brede scala aan Belgische muziek. Van de Braziliaan­se grooves van Arsenal, tot de kosmische jazz van Stuff., de positieve funkhop van blackwave. en de nog altijd actuele Belpopklas­siekers van Tjens Matic. L’union fait la force!

Eerst even dit: over de vrijdag van Rock Herk leest u alles op hbvl.be, maar dit herhalen we nog graag even op papier: wat een remonte heeft dit festival gemaakt in amper vier jaar tijd! Alweer uitverkoch­t (47 euro voor zo’n affiche: dat is een geweldige prijs-kwaliteits­verhouding), een nog fraaier aangekleed terrein met meer zitbankjes, een gezelliger­e Dansbaar én met de topsfeer van Rock Herk zoals in de dagen van weleer. Maar ook muzikaal was 2018 meer dan memorabel.

Jonge gasten, oude muziek

Wat gaven de jongens van Sons er bijvoorbee­ld een lel op zeg! Beentjes wijd open, gitaar op half zeven, knikkend kopje zijdelings houden en rammen maar. Ouderwets goeie rock en punk, geserveerd met punch door een nieuwe generatie enthousias­telingen die de vinylcolle­ctie van pa en ma koesteren. De cover van The Black Keys had zelfs niet gehoeven.

Tachtig was prachtig

Ook heel wat echo’s naar de eighties. Public Psyche bijvoorbee­ld: beetje vreemde frontman, een drummer die qua strakheid Doktor Avalanche aankon en vooral met een donker, maar tegelijker­tijd héél dansbaar geluid. Dat gold nog meer voor The Soft

Moon dat een geweldig concert neerpootte door alsmaar meer percussie en drumgeweld toe te voegen. Mario Goossens stond enthousias­t toe te kijken, en ook wij haalden de luchtdrum regelmatig boven. Super.

Arno serveerde met

Tjens Matic een mix van zowel wat belegen rock van Tjens Couter, maar ook de nog altijd superspann­end klinkende nummers van TC Matic. Hij maande het publiek aan om nog één keer mee te brullen op ‘Oh La La La’. “Allez modderfokk­ers, nog één keer

hotvrdomme”. ‘Putain Putain’ en een furieus ‘Ha Ha’ zetten de puntjes op de i.

Ook een al wat oudere knar: Marky Ramone, de enige survivor (wat een kop, wat een kapsel) van de legendaris­che Ramones. Eerst nog een stuk Arsenal gezien, maar de punker in ons wilde ook naar voren voor een half uurtje gegabbahey. Het voordeel is dat je dan nog zo’n 20 nummers te horen krijgt: ‘Cretin Hop’, ‘Pinhead’, ‘The KKK Took My Baby Away’… Aan een rotvaart gebracht enkel gescheiden door one two three fours, zoals dat hoort. Crowdsurfe­rs galore: dat kan nog op Herk. Samen met Arsenal stond het festival toen helemaal in de fik.

Hiphop en zwarte gaten

Maar er was ook vernieuwin­g. Voor het eerst sinds Osdorp Posse - hoe lang is dat al geleden ? - stond er nog eens hiphop op de affiche. Heel toegankeli­jke weliswaar:

blackwave.

dropte zijn positieve vibes in ideale zomerse omstandigh­eden. Rappers Jaywalker en Willen Ardui lieten zich ondersteun­en door een jazzband. Net van de schoolbank­en van het conservato­rium vermoeden we, maar daar wel cum laude afgestudee­rd. Guru van Jazzmatazz keek tevreden op van zijn bordje rijstepap. Daarna vroegen we ons af wat er met een mens zou gebeuren als ie door een zwart gat wordt opgezogen, ergens 100 lichtjaren van hier. Buh. Het enige wat we vermoeden is dat de soundtrack die daarbij hoort aangelever­d wordt door

Stuff. Kosmische jazz, het ene moment tegendraad­s en hoekig, het andere zalig dansbaar. Wizards Of Ooze in een vortex, extra gekruid met hiphopsamp­les en scratches.

Even later, aan de andere kant van het zwarte gat, stonden we verbluft toe te kijken hoe Wiegedood zo’n monster van een doommetals­ound kan neerzetten met slechts drie harige venten op een podium.

Hitkraan open

Arsenal voegde met een achtkoppig­e band (gitarist Bruno Fevery mocht gewoon blijven staan na Tjens Matic) nog hun Braziliaan­se grooves toe. Een headliner die beter werkte dan Triggerfin­ger daags voordien, want Arsenal kreeg héél de wei - tot ver buiten de tent - aan het bewegen. De band draaide dan ook resoluut hun hitkraan open met ‘Amplify’, ‘Saudade’ en ‘Estupendo’. De dj’s - Shameboy, Murdock… - gaven nadien

het genadescho­t. Kortom: Herk heeft het nog altijd. Dit jaar weer ietsje meer met internatio­nale typische Rock Herkacts. Maar met een basis van Belgen die Rock Herk een nieuwe wind in de zeilen heeft gegeven. Kwaliteit zat. Na de WK koorts alweer een Belgique, c’est fantastiqu­e-gevoel. Theo Francken hebben we op dit festival niet gezien. Topeditie.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? La Jungle op de straat van Rock Herk: hoogtepunt!
FOTO RAYMOND LEMMENS La Jungle op de straat van Rock Herk: hoogtepunt!
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS FOTO RAYMOND
LEMMENS ?? Arsenal kreeg héél de wei - tot ver buiten de tent - aan het bewegen. Arno maande het publiek aan om nog één keer mee te brullen op ‘Oh La La La’.
FOTO RAYMOND LEMMENS FOTO RAYMOND LEMMENS Arsenal kreeg héél de wei - tot ver buiten de tent - aan het bewegen. Arno maande het publiek aan om nog één keer mee te brullen op ‘Oh La La La’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium