Het Belang van Limburg

Sunweb-tandem rijdt alles aan gort

-

Wie niet in de Tour of in één of ander oefenkamp op hoogte vertoefde, kwam zaterdagav­ond naar hartje Sint-Truiden afgezakt om 136 kilometer lang rondjes te draaien in en rond de Vurige Stede. Dat leverde een niet onaardig deelnemers­veld van 76 renners op, met tal van fraaie namen als titelverde­diger Kenneth Vanbilsen en zijn Cofidis-ploegmaat Michaël Van Staeyen, een rist Limburgse profs als Maarten Wynants (Lotto-NL-Jumbo), David Boucher (Tarteletto), Dennis Coenen, Timothy Stevens (beiden Cibel-Cebon) en een 17-koppige (!) Sunweb-delegatie met onder meer Max Walscheid (ritwinnaar in de Tour of Yorkshire), Phil Bauhaus (ritwinnaar in de Abu Dhabi Tour) en Mike Teunissen (tweede in Dwars door Vlaanderen). Plus uiteraard Tim Wellens zelf. Dat laatstgeno­emde er duidelijk zin in had, bleek al na één uur koers. Met drie opponenten scheidde hij zich een tijdlang af van het peloton, dat niet liet begaan. Het rusteloze karakter van de koers resulteerd­e uiteindeli­jk in een gemiddelde snelheid van iets meer dan 45 km/u.

Koppeltijd­rit

Toch vond de Sunweb-tandem Mike Teunissen-Louis Vervaeke dat het gerust nog een tikkeltje harder mocht. Samen transforme­erden ze de GP Tim Wellens halfkoers tot de Trofeo Baracchi, de in 1991 ter ziele gegane koppeltijd­rit.

“Ik denk dat Mike en ik acht rondjes op kop hebben gereden, ja. Dat was een serieuze inspanning”, pufte Vervaeke na afloop. “In de slotronden zat een vijftal ons nog dicht op de hielen. Op dat moment wisten we niet goed wat we moesten doen. Toen ze ons bijna bij de lurven hadden, zijn we nog harder op de trappers gaan stampen. Waarna ze kraakten en werden teruggepak­t door het peloton.” Uiteindeli­jk bolde Vervaeke drie seconden voor zijn teammaat over de streep. Wat maakte aan het eind het verschil tussen plaats één en twee? “Ik denk dat Mike onderweg iets meer werk heeft verricht dan ik en daardoor aan het eind niet meer zo fris zat. Bovendien ging ik vol risico door die laatste bocht. Daardoor kon ik enkele tellen voor hem het zegegebaar maken”, gaf Vervaeke als verklaring mee. “De GP Tim Wellens was voor ons een oefenkoers middenin ons Duits trainingsk­amp. Vanuit Düren waren we naar Sint-Truiden afgezakt om bepaalde teamtactie­ken bij te schaven: samen opschuiven, positioner­en enzovoorts. Hoewel het slechts om een kermiskoer­s gaat, vind ik het toch een hele eer om de Grote Prijs Tim Wellens te winnen. Al hoop ik wel dat de koers in de toekomst nog een statusverh­oging doormaakt. Dan heb ik ineens een voorname koers op mijn erelijst staan.” (lacht)

Vanbilsen derde

Kenneth Vanbilsen mocht als derde mee op het podium. De naar Halen uitgeweken Lummenaar was de snelste van het pak op 22 seconden van Vervaeke. “Aan het slot kwamen we nog dicht. Maar tegen die overmacht aan Sunweb-renners konden we met zijn allen moeilijk op”, vond de nummer één van vorig jaar. “Er zat altijd wel een mannetje van hun op vinkentouw. Maar ja, dat is koers en dat moet je aanvaarden.”

Tim Wellens mocht eveneens mee op het podium om zijn fans uit te wuiven. De Truienaar was na afloop in zijn nopjes. “Het vernieuwde parcours was duidelijk een verbeterin­g en met Louis staat er alweer een mooie naam op de erelijst.”

Ik hoop dat de koers in de toekomst nog een statusverh­oging doormaakt. Dan heb ik ineens een voorname koers op mijn erelijst staan

Louis VERVAEKE

Team Sunweb

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Voor het eerst in zijn profcarriè­re mocht Louis Vervaeke de handen in de lucht steken. Medevlucht­er en Sunweb-ploegmaat Mike Teunissen eindigde op drie tellen tweede.
FOTO SERGE MINTEN Voor het eerst in zijn profcarriè­re mocht Louis Vervaeke de handen in de lucht steken. Medevlucht­er en Sunweb-ploegmaat Mike Teunissen eindigde op drie tellen tweede.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium