Het Belang van Limburg

DE HIPSTE ZOMERBARS

Zien en gezien worden op Ipanema in Hasselt

- Thomas JANSEN

HASSELT 9.483 kilometer.

- Dat is de afstand tussen Ipanema in Brazilië en de gelijknami­ge Hasseltse Beach Bar. Maar als het weer mee zit, zijn er niet zo gek veel verschille­n. Het ene is het kleine broertje van Copacabana, de andere van de Versuz. En beide lokken ze zowel locals als mensen van ver buiten de stad met muziek, feest en drank. Vamos Festejar!

Het meisje van Ipanema gaat wandelen. En als ze voorbijkom­t, doet iedereen die ze passeert ‘ooh’. De (vertaalde) songtekst van de wereldbero­emde hit ‘The Girl from Ipanema’ uit de jaren zestig, later onder meer gecoverd door Frank Sinatra, is ook op het Hasseltse Ipanema erg van toepassing. Het is er zien en gezien worden. Jongens maken indruk in het zwembad of kijken in hun stoerste houding toe op het vrouwelijk schoon, meisjes maken selfies of paraderen voorbij met een cocktail. Ooh!

En dan te bedenken dat dit stukje zomer acht maanden per jaar een grijze, betonnen parking is. Maar daar is nu niets van te merken. Nu is het zon, zwembad en feest, in de schaduw van de Versuz. Toch vier of vijf dagen per week, afhankelij­k van het weer. “Op woensdag zijn we enkel open als het warmer wordt dan twintig graden”, zegt Bert Verslegers, assistant-manager van Versuz en verantwoor­delijke voor Ipanema. “Dat communicer­en we dan op maandag via onze Facebookpa­gina.”

Drie zones

En zelfs op zo’n warme woensdag is het zoeken naar een plekje aan het zwembad. “Ipanema is verdeeld in drie zones”, zegt Verslegers. “Er is het zwembad, waar het vooral in de namiddag druk is. Maar het is niet uitgeslote­n dat er ook ’s avonds nog eens iemand in het water belandt. Al zit dan vooral iedereen in ons feestgedee­lte, dat we eventueel kunnen verwarmen. Alle wedstrijde­n van het WK werden daar ook uitgezonde­n. Eigenlijk is het simpel: overdag het zwembadvol­k, ’s avonds het zuipvolk (lacht). En wie het liever rustig houdt, kan in onze lounge gaan zitten. Vorig jaar was dat nog een broeierige serre, en dat trok echt niet aan. Nu is die helemaal vernieuwd, met succes.”

In die nieuwe lounge: volk van over de taalgrens. Tayyor (25) zit er samen met Mustafa (30) te relaxen in een zetel, met voor hem een frisdrankj­e. “Ik ben met de auto, want we komen van Luik”, zegt de Franstalig­e tandarts, die een dagje vrij heeft. “Ik kom bijna elke week in de Versuz, maar in de zomer houden we ook van Ipanema. Wat we van de nieuwe lounge vinden? Heel mooi, maar om eerlijk te zijn zitten we hier alleen omdat er geen plaats meer was aan het zwembad. Daarvoor moet je toch vroeg in de namiddag komen, en dat lukte ons niet. Maar het is echt oké hoor (lacht).”

Zomerse beats

Ipanema is ondertusse­n al aan zijn vijfde zomer toe. En aan alles zie je dat de Hasseltse Beach Bar geen probeersel meer is. Van de roze flamingo die op het water dobbert, tot de dj die zijn meest zomerse beats uit de boxen tovert: aan elk detail is gedacht. De inkleding blijft wel zoals altijd erg Zuid-Amerikaans. De basis van wat goed is, mag je niet veranderen. “Sinds dit jaar programmer­en we naast dj’s ook live bands”, zegt Verslegers. “Zo hebben we hier al een saxofonist verwelkomd, en ook een man met djembés. Ook onze menukaart is nieuw. Daarvoor werk ik samen met Giuliano. Er is pizza, lasagne, bruschetta, … Als je mensen langer wil hier houden, moet je hen gewoon eten geven (lacht).”

Brood en spelen dus. En dat spelen mag je zelfs letterlijk nemen. Tussen de bikinibabe­s en het spierballe­ngerol dartelt ene Milan Vandercape­lle (11) het water in en uit. “Hij kan zich hier uren alleen amuseren”, zeggen zijn ouders Davy en Cindy uit Hasselt, terwijl Milan naast hen zit op een van de vele zeteltjes. “Te koud? Helemaal niet”, lacht de knaap. “Behalve als je er net uitkomt. Dan is het even bibberen.”

Toch is Milan lang niet de enige minderjari­ge die de beach bar mag verwelkome­n. “Met Ipanema trekken we absoluut een ruimer publiek aan dan de Versuz”, zegt Versuz-manager Yves Smolders. “De periode in hun leven dat mensen gaan feesten en fuiven in discotheke­n is beperkt. Dat gaat van achttien tot dertig jaar, met een sporadisch­e vrijgezel die ook daarna nog elke week komt. De andere dertigers komen nog wel eens, maar dat is dan nog twee keer per jaar, bij een gelegenhei­d. Ze geven hun geld liever uit aan een etentje op restaurant, en da’s normaal. Je gaat op een bepaald moment ook niet meer graag naar de Quick, maar als je kinderen hebt, kom je er wel terug. Zo is het ook op Ipanema. Hier zien we die dertigers en veertigers terug, vaak in het gezelschap van hun gezinnetje. En dat is heel fijn. Maar ook de vaste Versuzklan­ten komen naar Ipanema. En zeg nu zelf: het is toch leuk om hen eens in bikini of zwemshort te zien (lacht).”

Hele cirkel

Tot vorig jaar moest Ipanema nog sterk concurrere­n met Baouzza, die andere populaire beach bar op een boogscheut. Nu is die laatste verhuisd naar Bilzen. Is dat merkbaar? “Toch wel”, zegt Smolders. “Ik denk dat het voor beide partijen een goede zaak is. We hadden de twee mooiste beach bars van België, maar wel vlak naast elkaar. Daardoor hadden we elk maar een halve cirkel waaruit we volk konden putten, en Hasselt is nu eenmaal Antwerpen niet. Nu hebben we allebei een hele cirkel, wat voor iedereen beter is.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Knusse zetels, een flamingo op het water, … aan elk detail is gedacht.
FOTO TOM PALMAERS Knusse zetels, een flamingo op het water, … aan elk detail is gedacht.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De vernieuwde lounge. “Vorig jaar was dat een broeierige serre, dat trok echt niet aan.”
FOTO TOM PALMAERS De vernieuwde lounge. “Vorig jaar was dat een broeierige serre, dat trok echt niet aan.”
 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ?? “Het is leuk om de vaste klanten in bikini te zien”, lacht Versuz-manager Yves Smolders.
FOTO'S TOM PALMAERS “Het is leuk om de vaste klanten in bikini te zien”, lacht Versuz-manager Yves Smolders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium