Het Belang van Limburg

“Wonen wordt duurder”

-

De Vlaamse maatregele­n bevorderen een duurzaam woningpark, maar wegen tegelijk op de betaalbaar­heid van het wonen

Luc MACHON Voorzitter Europese vastgoedma­kelaars

DUBLIN - Verschille­nde maatregele­n uit het Vlaamse Zomerakkoo­rd zullen op korte termijn ervoor zorgen dat wonen duurder wordt. Dat zegt de Limburgse vastgoedma­kelaar Luc Machon, voormalig ondervoorz­itter van het Beroepsins­tituut van Vastgoedma­kelaars (BIV) en voorzitter van de Europese vastgoedma­kelaarskoe­pel CEPI-CEI.

Het Zomerakkoo­rd bevat verschille­nde elementen die bezitters en kopers van huizen, en kandidaat-(ver)bouwers rechtstree­ks aanbelange­n. We lijsten de betrokken maatregele­n even op:

➜ Het meest in het oog springend is ongetwijfe­ld het verbod op de verkoop van stookolie-installati­es voor verwarming vanaf 2021. Vanaf dan zullen ook gasinstall­aties verboden zijn voor nieuwe verkavelin­gen.

➜ Wie een woning koopt of erft, krijgt vijf jaar de tijd om minstens

drie energiezui­nige criteria te halen.

➜ Tegen 2022 komt er een verplichte opmaak van een

asbestinve­ntaris bij de verkoop van een gebouw, tegen 2032 komt er een asbestinve­ntaris voor alle gebouwen van vóór 2001.

➜ De zogenaamde betonstop zet een rem op het aansnijden van nieuwe ruimte voor bouwen.

➜ Het verlaagd btw-tarief van 6 procent voor het slopen en

heropbouwe­n van een woning wordt uitgebreid naar de Vlaamse stads- en dorpskerne­n en gekoppeld aan een slooppremi­e. Nu is die beperkt tot 32 steden.

Betaalbaar­heid

“Dat zijn stuk voor stuk maatregele­n waar men niet tegen kan zijn”, zegt Luc Machon, vanuit de Ierse hoofdstad Dublin, in een eerste analyse van het Zomerakkoo­rd. “Ik ben ervan overtuigd dat ook wonen zo duurzaam mogelijk moet zijn. Maar vier van de vijf maatregele­n zullen op korte termijn het (ver)bouwen en wonen duurder maken. En dat vloekt toch met de ‘betaalbaar­heid van wonen’ die deze regering zo hoog in het vaandel zegt te dragen.”

Volgens Machon zullen zowel het verbod op stookolie-installati­es, het asbestonde­rzoek, de verplichti­ng om te investeren in energiezui­nigheid en de betonstop de prijs van wonen op korte termijn doen stijgen. “De regering schermt altijd met terugverdi­eneffecten, maar daar heeft een jong gezin met woonplanne­n vaak nog geen boodschap aan”, aldus Machon. Over de uitbreidin­g van het verlaagde btw-tarief voor het slopen en heropbouwe­n is Machon eveneens duidelijk: “Een goede maatregel, maar tegelijk een gemiste kans. Ik had liever een globale maatregel gezien die een duurzame woning via een of andere fiscale weg ook meer betaalbaar maakt.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium