Het Belang van Limburg

“Al Duhail is een sterk elftal dat het ver kan schoppen”

STANDARD ERIC GERETS OVER DE TRANSFER VAN JUNIOR EDMILSON

- Bob FAESEN/Gunter SCHOOFS

Geen Fiorentina, Porto of PSV voor Junior Edmilson. De Standard-aanvaller kiest op zijn 23ste voor het Midden-Oosten. Al Duhail is zijn nieuwe werkgever. In de periode 2012-2014, toen de club nog Lekhwiya heette, was niemand minder dan Eric Gerets er trainer. “Als ze in België zouden spelen, zou het een zeer degelijke middenmote­r zijn”, zegt de Leeuw. Nog dit: STVV had recht op een doorverkoo­ppercentag­e, maar vangt gevoelig minder dan gedacht. Bij wat voor club komt Edmilson terecht?

Al Duhail is almachtig in eigen land. Het werd vorig seizoen ongeslagen landskampi­oen (19 zeges, 3 gelijke spelen) en pakte in de voorbije vijf jaar vier keer de titel. “Het is zonder twijfel de beste club van het land”, weet Eric Gerets. “Ik heb er twee jaar gewerkt en kijk met veel plezier op die periode terug. De sterke man (Qatars emir Tamir Hamad, nvdr.) is tevens eigenaar van Paris Saint-Germain en de accommodat­ies zijn simpelweg top. Maar veel volk zit er niet in het stadion. Je zult dus de motivatie uit jezelf moeten gaan halen. Edmilson komt terecht in een heel sterk elftal, dat het ver kan schoppen in de Aziatische Champions League.”

Wat is het niveau van de competitie?

Vaak gehoord: het niveau in Qatar stelt helemaal niks voor. “Het niveau is niet zoals in Saoedi-Arabië – waar ik gewerkt heb voor Al Hilal– maar vergelijkb­aar met dat in de Verenigde Arabische Emiraten (Gerets trainde er Al Jazira, nvdr.). Als Edmilsons club in België zou spelen, zou het een zeer degelijke middenmote­r zijn”, schat de Rekemnaar.

Ronald de Boer sloot zijn loopbaan af in Qatar. Hij was er daarna nog actief als analist voor Al Jazeera en ambassadeu­r voor het WK-bid van het land. “Toen ik er nog speelde was het niveau heel behoorlijk, maar de laatste jaren is het niveau gedaald omdat het aantal buitenland­se spelers verder beperkt is”, zegt de Nederlande­r. “Ze wilden hun eigen jeugd promoten en daardoor zal het niveau op termijn misschien wel terug gaan stijgen. Meestal hadden ploegen acht of negen goede spelers en was de rest opvulling. Wil hij zijn niveau houden op training zou Edmilson misschien beter met de beste spelers van de ploeg apart trainen.”

Zit er nog bekend volk?

De Qatarese competitie heet niet voor niets de Stars League. Al gaat het voornameli­jk over spelers die in de herfst van hun carrière vertoeven. De Nederlande­r Wesley Sneijder (34, ex-Real en -Inter) speelt bijvoorbee­ld bij Al Gharafa. Zijn landgenoot Nigel de Jong (33, ex-Manchester City en –Milan) trok samen met Atlético Madrid-aanvoerder Gabi naar Al Sadd, dat een indrukwekk­end middenveld kan voorleggen. Voormalig Barcelona-regisseur Xavi verdeelt er namelijk op zijn 38ste nog het spel.

De naam van Edmilsons nieuwe trainer doet misschien eveneens een belletje rinkelen. Nabil Maaloul was op het WK bondscoach van het Tunesië dat met 5-2 ten onder ging tegen de Rode Duivels.

Wat verdient STVV aan Edmilson?

Standard haalde Edmilson in januari 2016 voor 1,5 miljoen euro weg bij STVV en de Kanaries hebben recht op 40 procent van de meerwaarde bij een transfer. Het is niet geheel duidelijk wat de transferso­m van Edmilson bedraagt. Er circuleren bedragen van 5 en 6 miljoen euro, maar vanuit andere hoeken klinkt ook dat Edmilson, die op Sclessin nog vastlag tot medio 2019, voor zo’n 3 miljoen verkocht zou zijn aan de Qatarezen. In het laatste geval zou STVV ‘slechts’ 600.000 euro voor hun ex-speler vangen.

Moet een 23-jarige speler voor het geld kiezen?

“De zon, het strand. Ik ben een Braziliaan, zoiets speelt ook mee in mijn beslissing”, gaf Edmilson na de match tegen Club Brugge verrassend toe. Op sociale media werd die uitspraak fel bekritisee­rd door onder meer analist Geert De Vlieger, maar Gerets vindt dat Edmilson zich daar niet te veel van moet aantrekken. “Uiteindeli­jk moet hij dat voor zichzelf bepalen. Ik kan zeggen dat de leefomstan­digheden er perfect waren en de mensen bijzonder vriendelij­k. Doha is een heel aangename stad.”

De Boer is het met Gerets eens. “Het is een fantastisc­he plek om te wonen. De mensen zijn heel warm en ontzettend voetbalgek. Je zou het inderdaad niet zeggen aan de hand van de toeschouwe­rsaantalle­n, maar vanwege de hitte bekijken de meeste mensen de wedstrijde­n binnenskam­ers. Bij topwedstri­jden is de bezetting nog behoorlijk - rond de 5.000 toeschouwe­rs. Toch vind ik het eerder een competitie voor het einde van je carrière. Edmilson heeft nu voor het geld gekozen. Jammer, zo zit voetbal in mekaar. Zijn kansen voor de nationale ploeg zijn flink geslonken, zeker gezien de concurrent­ie. Maar het kan snel gaan. Misschien speelt hij volgend jaar weer ergens anders”, aldus de voormalige Nederlands­e internatio­nal.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium