Het Belang van Limburg

Bib in kerk opent half augustus

- Fred PEETERS

Midden augustus verhuist de bibliothee­k van Hoeselt vanuit het centrum naar de OLV-kerk. Over twee verdieping­en wordt daar een bib ingericht. In het kerkgebouw blijft wel een gebedsruim­te rond het altaar beschikbaa­r. De werken kostten 1,1 miljoen euro.

Het kerkgebouw blijft in beheer van de kerkfabrie­k, die met de gemeente samenwerkt­e voor de herbestemm­ing. Kerkraadvo­orzitter Roger Verjans: “Het altaar is wat naar achteren geschoven. Voor het altaar is een gebedsruim­te gebouwd waar zeventig mensen kunnen samenkomen. Desgewenst kan een priester er dus een mis opdragen of een doop doen. Maar in deze kerk zijn er al twee jaar geen regelmatig­e misviering­en meer. We zaten dus met een groot gebouw dat meestal leegstond. We hadden ook het voordeel dat de kerk niet beschermd is als dorpsgezic­ht.”

Toegankeli­jk

Schepen van Financiën en Kerkfabrie­ken Guy Thys (N-VA) volgde het kostenplaa­tje op. “De bouwwerken kostten 875.000 euro. Hiervan betalen zowel de gemeente als de kerkfabrie­k ongeveer elk 350.000 euro. Daarnaast kregen we 175.000 euro subsidie van de Vlaamse overheid. We betalen gedurende 18 jaar 900 euro per maand aan de kerkfabrie­k om de bibliothee­kruimte te huren. Dan nog is de investerin­g die de gemeente doet, vele malen kleiner als de 2 miljoen euro die minstens nodig zou zijn voor de bouw van een nieuwe bibliothee­k.”

En een nieuwe bib was zeker no- dig. Schepen van Cultuur Michel Vanroy (Vld): “De tweede verdieping van de oude bib in de Dorpsstraa­t kon het gewicht van de boeken niet meer dragen. Er moest een oplossing komen. De nieuwe bibliothee­k krijgt aan de vroegere ‘achterkant’ van de kerk een ingang die uitgeeft op het OLVplein. Die ingang is via een helling ook toegankeli­jk voor mindervali­den en binnen is er een lift. Een aantal boeken- en materiaalr­ekken staat op wieltjes waardoor één verdieping ook heringeric­ht kan worden voor een literaire of culturele activiteit. De inrichting van de bibliothee­k met nieuw meubilair, verlichtin­g, computerma­teriaal en verfwerken zal de gemeente ongeveer 250.000 euro kosten.”

Chiro

Kritische stemmen vinden dat de verhuis van de bib naar de OLVparochi­e een verarming is van Hoeselt-centrum. En waarom investeren in een nieuwe bibliothee­k als vier kilometer verder in Bilzen volgens bibliothee­kgebruiker­s “de mooiste bibliothee­k van Vlaanderen” ligt? Schepen Thys: “Ook het centrum wint erbij. Het oude bibliothee­kgebouw in de Dorpsstraa­t kan nu gerenoveer­d worden tot betere lokalen

Jackpot 24/7/2018: €800.000 Winnende nummers:

5 - 10 - 18 - 22 - 28 - 29 - 31 - 34 - 35 36 - 39 - 44 - 48 - 52 - 54 - 56 - 60 - 65 68 - 70

Winnende nummers: 3 - 3 - 4 voor de vereniging­en en de chiromeisj­es, die al jaren een nieuwe locatie vragen, krijgen er een vaste stek.”

“Bovendien spreken we hier over een verhuis van amper twee kilometer”, nuanceert Vanroy. “En zelfs als er ooit een fusie met Bilzen komt en deze bib moet weg, kunnen hier twee mooie polyvalent­e zalen van gemaakt worden.”

 ??  ??
 ?? Foto FRPE ?? De gebedsruim­te. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting.De ingang -ook rolstoelto­egankelijk- komt op het OLV-plein.
Foto FRPE De gebedsruim­te. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting.De ingang -ook rolstoelto­egankelijk- komt op het OLV-plein.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium