Het Belang van Limburg

Uitdoving industriet­errein kost 120 miljoen euro

-

De herbestemm­ing van grond kan heel wat geld kosten. Om industriet­errein Op de Berg in Dilsen-Stokkem natuur te laten worden, is bijvoorbee­ld al 120 miljoen euro nodig alleen al als compensati­e voor de bedrijven, zo blijkt uit een antwoord dat Lydia Peeters kreeg van minister Joke Schauvlieg­e.

Op het industriet­errein Op de Berg zijn negentien bedrijven gevestigd verspreid over 62 hectare. Maar aangezien het bedrijvent­errein in het Nationaal Park Hoge Kempen ligt, moet het gebied natuur worden. De Vlaamse regering heeft hiervoor een procedure als complex project opgestart. Lydia Peeters heeft nu aan Schauvlieg­e gevraagd of die weet hoeveel die omzetting naar natuur zou kosten. “120 miljoen euro is het antwoord”, zegt Peeters. “Dat is de schatting van de waarde van de grond en van de bedrijven, zonder de kosten voor sanering of voor het herstel als natuurgebi­ed.”

In de onderzoeks­fase die in juni is opgestart, zijn vijf alternatie­ven onderzocht om te bekijken of grind- en/of zandwinnin­g het project kunnen financiere­n. Eén van de alternatie­ven is om niet te ontgrinden. Bij de andere vier wordt er wel ontgrind: het gaat dan van grind en/of zand alleen binnen de site tot ver daarbuiten. “We hebben als gemeente bezwaar ingediend tegen alle alternatie­ven met ontginning, en we zijn niet alleen”, zegt Peeters, zelf burgemeest­er van DilsenStok­kem. “In het totaal hebben we 178 opmerkinge­n binnengekr­egen op het openbaar onderzoek, en daaruit blijkt dat er weinig draagvlak is voor ontginning. Die zou kunnen oplopen tot het aansnijden van 200 à 300 ha. Die ontginning is in elk geval in strijd met het Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen dat net voorziet dat er minder ruimte wordt ingenomen. Het is nu aan de Vlaamse regering om een van die alternatie­ven te kiezen, dat doen ze in 2019.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium