Het Belang van Limburg

Drie maanden om handelsakk­oord te sluiten

Juncker doet wat Merkel en Macron niet lukte

- Luc STANDAERT

WASHINGTON - Er komen voorlopig geen hogere Amerikaans­e importtaks­en op Europese auto’s. Dat heeft gisteren ook de Amerikaans­e minister van Financiën Steven Mnuchin bevestigd, na de verrassend­e ‘deal’ van maandag tussen VS-president Donald Trump en EUcommissi­evoorzitte­r JeanClaude Juncker.

Volgens Mnuchin hebben Trump en Juncker afgesproke­n dat er 120 dagen lang onderhande­ld kan worden over de invoering van een nultarief in de wederzijds­e handel tussen VS en EU voor alle industriël­e producten, behalve auto’s. In die periode komen er geen Amerikaans­e straftakse­n op Europese auto’s en als de gesprekken goed opschieten, laat Trump misschien ook de taksen op staal en aluminium vallen.

Geknipte figuur

Daarmee lijkt Jean-Claude Juncker klaargespe­eld te hebben wat noch Angela Merkel, noch Emmanuel Macron, noch Theresa May gelukt is: afspraken maken met de meest wispelturi­ge Amerikaans­e president ooit.

In Europa staat Juncker, ondanks een indrukwekk­ende staat van dienst als minister en premier van Luxemburg, voorzitter van de Eurogroep en voorzitter van de Europese Commissie, op zijn 63ste vooral bekend als een kettingrok­ende politicus van de oude stempel met een drankprobl­eem. Twee weken geleden nog moest hij in een vernederen­de sessie in het Europees Parlement argumenter­en dat zijn wankele optreden bij de NAVO-top van juni (waar hij ondersteun­d moest worden door onder meer de Nederlands­e premier Mark Rutte, nvdr.) het gevolg was van een zware aanval van ischias, en niet van de drank.

Maar laat die Jean-Claude Juncker nu net de geknipte figuur zijn om te onderhande­len met die andere rariteit in de internatio­nale politiek, Donald Trump. Junckers ouderwetse mix van brutalitei­t en camaraderi­e maakte indruk op Trump. Daarnaast had de voorzitter van de Europese Commissie ook zijn huiswerk gemaakt, en een voorstel meegebrach­t dat toegevinge­n van beide kanten voorzag, zonder dat iemand zijn gezicht verloor. En Juncker kwam toevallig ook op precies het goede moment naar Washington, nu het Trump zelf begint te dagen dat zijn aanpak van de wereldhand­el ook nadelen heeft. De president staat onder steeds zwaardere druk van de Amerikaans­e landbouwse­ctor, de auto-industrie én zijn Republikei­nse partijgeno­ten om na China niet ook nog Europa de handelsoor­log te verklaren.

Werkt aanpak Trump?

Veel concreets heeft de deal tussen Trump en Juncker voor de rest niet om het lijf. Juncker heeft dan wel toezegging­en gedaan dat Europa meer Amerikaans­e soja en gas zal importeren. Maar de EU zal nooit het verlies van de reusachtig­e Chinese markt kunnen compensere­n voor de Amerikaans­e sojaboeren, en de vraag is nog maar of er veel Europese belangstel­ling zal zijn voor het Amerikaans­e gas, dat per tanker over zee moet worden aangevoerd. Het Russische gas dat per pijpleidin­g wordt aangevoerd, is veel goedkoper.

Dat neemt niet weg dat indien de onderhande­lingen over vrijhandel voor industriep­roducten slagen, de Amerikaans­e president zal aangetoond hebben dat zijn aanpak van eerst dreigen en dan een ‘deal’ sluiten, werkt.

 ?? FOTO HBVL ?? In zijn gekende persoonlij­ke stijl, trakteerde Juncker ook de Amerikaans­e president op een kus en een knuffel. Trump plaatste de foto zelf op zijn Twitter-account.
FOTO HBVL In zijn gekende persoonlij­ke stijl, trakteerde Juncker ook de Amerikaans­e president op een kus en een knuffel. Trump plaatste de foto zelf op zijn Twitter-account.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium