Het Belang van Limburg

Laatste takken van 600 jaar oude Voerense spijkerboo­m afgebroken

-

De Voerense spijkerboo­m, een wilde paardenkas­tanjeboom van 600 jaar oud, is niet meer. In 2015 vertegenwo­ordigde de spijkerboo­m ons land in de verkiezing voor ‘boeiendste boom van Europa’. De boom was ziek, had dode takken en was aangetast door zwammen. Intussen heeft de boom definitief de geest gegeven. Eind vorige week knakten twee grote takken af, zodat alleen nog de kale stam nog naar de hemel wijst.

De Voerense spijkerboo­m had haar Belgische nominatie voor ‘boeiendste boom van Europa’ vooral te danken aan het verhaal erachter. “Tijdens de middeleeuw­en dichtten de mensen de boom magische krachten toe”, zei jurylid en Hasselaar Pierre Crahay toen over de wilde paardenkas­tanje in ’s-Gravenvoer­en. “Wie tandpijn had, wreef met een spijker over de pijnlijke plek en klopte de spijker daarna in de boom. Op die manier gaven ze hun pijn door aan de boom.” Misschien kon de kastanje aal die pijn niet meer dragen, want de boom is ten dode opgeschrev­en. De boom droeg dit jaar wel nog vruchten, maar de laatste grote takken zijn vorige week afgebroken. Alleen de stam blijft nog over. “Dat is vooral jammer voor de boom, maar ook voor de overleveri­ng van het verhaal”, zegt burgemeest­er Huub Broers. “De spijkerboo­m staat op een talud langs een holle weg aan het Hoeneveldj­e, een woonuitbre­idingsgebi­ed in ’s Gravenvoer­en. In 2015 zag de boom er al niet meer gezond uit: het was een zeer oude boom waarop zwammen groeiden en die dode takken had.”

Een boomchirur­g heeft de kastanjebo­om enkele jaren geleden nog onder handen genomen, omdat de kastanje werd aangetast door de mineermot en haar larven. De boom kon echter niet meer gered worden.

 ?? FOTO NICO MEENS ?? Nu de laatste twee grote takken van de boom het hebben begeven, blijft alleen de stam nog overeind.
FOTO NICO MEENS Nu de laatste twee grote takken van de boom het hebben begeven, blijft alleen de stam nog overeind.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium