Het Belang van Limburg

Brandweer zorgt voor zuurstof

Gemeenten moeten creatief zijn door sproeiverb­od

- Koen SNOEKX

BILZEN/ZONHOVEN - Door de aanhoudend­e hitte werden gisteren honderden dode vissen aangetroff­en in vijvers aan de Katteberg in Bilzen en aan de uitkijktor­en in Zonhoven. Het dalende waterpeil zorgt voor een zuurstofte­kort in de vijvers waardoor de vissen sterven. In Bilzen - waar het waterpeil 40 centimeter zakte - trachtte de brandweer het zuurstofni­veau omhoog te krijgen door 2.000 liter water per minuut uit de vijver te pompen en vervolgens weer in het water te spuiten.

HASSELT/ZONHOVEN/MAASEIK - Door het sproeiverb­od in Limburg moeten gemeenten creatief zijn om hun groen te besproeien. “Omdat we tussen 8 uur en 20 uur niet mogen sproeien, rukt onze groendiens­t tussen 6 en 8 uur ’s morgens en 20 en 22 uur ’s avonds uit om de bloemen en planten water te geven”, klinkt het in Hasselt.

Sinds vorige week woensdag is in Limburg een verspilver­bod voor particulie­ren en lokale besturen van kracht. Dat betekent dat het verboden is om overdag, tussen 8 uur en 20 uur, je planten en bloemen te besproeien met grond- of regenwater. Dat sproeiverb­od vraagt wat creativite­it van de gemeenten, omdat daar normaal overdag gewerkt wordt. “Wij beginnen om acht uur ’s avonds aan onze ronde en soms is het al bijna middernach­t als we klaar zijn”, klinkt het op de groendiens­t van Zonhoven. “Wij rijden rond met grondwater en gebruiken het vooral om de eenjarige bloemen in de bloembakke­n en bloemtoren­s te besproeien. Ook de nieuwe bomen die in de winter geplant zijn, geven we water. Maar gezien de uitzonderl­ijke droogte geven we het groen minder water dan normaal.”

Overuren

Ook in Hasselt gaan ze creatief met het sproeiverb­od om. “Onze mensen van de groendiens­t besproeien de planten buiten de Groene Boulevard tussen acht en tien uur ’s avonds en de binnenkant van de Groene Boulevard besproeien ze tussen 6 en 8 uur ’s morgens”, zegt Michel Froidmont (sp.a), schepen van Openbare Werken in Hasselt. “Dat bete- kent dat onze werknemers wat overuren moeten maken, maar die doen ze er graag bij. Om de planten te besproeien, gebruiken we regenwater dat is opgeslagen in een opvangbekk­en van 400 kuub dat in onze Centrale Werkplaats­en staat. Normaal gebruiken we dat water om onze dienstvoer­tuigen af te spuiten, maar nu dient dat dus voor de planten. Al zijn we wel een stuk zuiniger met het water dan normaal.”

Onze groendiens­t draait overuren dezer dagen, maar dat nemen ze er graag bij

Michel FROIDMONT Hasselts schepen van

Openbare Werken

Bosbeek

Ook in Maaseik rijdt de groendiens­t ’s avonds na acht uur uit. “We gebruiken daarvoor water uit de Bosbeek”, zegt burgemeest­er Jan Creemers. “Maar omdat de Bosbeek bijna droog staat, hebben we 500 kuub water uit de Zuid-Willemsvaa­rt laten overpompen in de Bosbeek.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium