Het Belang van Limburg

Gratis bus van Kesselt naar centrum Lanaken

Lanaken betaalt buslijn van Kesselt naar centrum

- Johnny GEURTS

De gemeente Lanaken zet vanaf 4 september op dinsdag en vrijdag een gratis bus in vanuit Kesselt en Veldwezelt naar het centrum van Lanaken. “Er is helaas geen andere oplossing om inwoners van deze deelgemeen­ten op een vlotte en directe manier naar het centrum van Lanaken te vervoeren”, zegt schepen van Mobiliteit Christel Gorissen.

er in de daluren geen rechtstree­kse busverbind­ing is tussen Kesselt en Lanaken-Centrum, zocht de gemeente naar een oplossing. “Inwoners van Kesselt moeten nu eerst naar Maastricht om daar over te stappen op de bus naar Lanaken. Dat is tijdrovend, maar voor oudere mensen en mensen die minder mobiel zijn ook een moeilijke manier van reizen. De Belbus bood ook geen oplossing”, zegt schepen Christel Gorissen (sp.a/Groen). Na gesprekken met De Lijn, de bewoners en de gehandicap­tenraad, werd daarom de shoppingpe­ndel bedacht. “Er is in die deelgemeen­ten sprake van vervoersar­moede. Dat moet beter, daarom zal de gemeente Lanaken vanaf 4 september op marktdag dinsdag en op vrijdag een gratis pendeldien­st inzetten voor de inwoners van Kesselt en Veldwezelt. Het gemeentebe­stuur financiert dit en dat kost ons voor de komende vier maanden zo’n 15.000 euro.”

Marktbusse­n

Dat een gemeente of stad zelf een extra busverbind­ing aanbiedt, is niet nieuw. “Er zijn meerdere ge- die om uiteenlope­nde redenen een marktbus of shoppingpe­ndel aanbieden aan hun inwoners”, zegt Sonja Loos, woordvoers­ter van De Lijn Limburg. Wel opvallend is dat dit initiatief enkel twee deelgemeen­ten bedient die slechte verbinding­en hebben. “Als vervoersma­atschapOmd­at pij proberen we zo veel mogelijk aan de wensen van de reizigers tegemoet te komen, maar het is niet mogelijk om op alle trajecten en alle tijdstippe­n bussen te laten rijden”, reageert Loos. “De huidige lijn 61 tussen Kesselt en Lanaken is een rechtstree­kse verbinding, maar vooral afgestemd op schoolverv­oer. Met de aanvullend­e shoppingpe­ndel wordt dit aanbod met twee ritten uitgebreid in de daluren”, zegt ze.

Vervoersre­gio’s

Het project van de gemeente loopt gedurende vier maanden. “Dan zal een tussentijd­se evaluatie duidelijk maken of de pendeldien­st een succes is. Aan de hand van die resultaten zullen we als gemeente beslissen of we de pendel ook in 2019 aanbieden”, zegt de Lanakense burgemeest­er Marino Keumeenten len. “In 2019 wordt het openbaar vervoersbe­leid ook opnieuw uitgeteken­d. Daarbij zal Vlaanderen opgedeeld worden in 15 vervoersre­gio’s. Lokale besturen zullen dan ook meer inspraak krijgen in het aanbod van aanvullend­e netten. Met die regierol hoop ik dan ook dat landelijke gebieden beter bediend worden met vervoer op maat”, zegt Keulen. De shoppingpe­ndel vertrekt vanaf september zowel op dinsdag als vrijdag om 10 uur aan de kerk in Kesselt en rijdt vervolgens via Veldwezelt naar Lanaken centrum. De terugrit vertrekt op dinsdag om 12.30 uur aan het cultureel centrum in Lanaken richting Kesselt. Op vrijdag vertrekt de terugrit om 14.45 uur aan het gemeentehu­is in Lanaken.

Er is in die deelgemeen­ten sprake van vervoersar­moede. Daarom zet de gemeente op dinsdag en vrijdag een gratis pendeldien­st in

Christel GORISSEN Schepen (sp.a/Groen)

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? De huidige rechtstree­kse lijn tussen Kesselt en Lanaken is vooral afgestemd op schoolverv­oer. De shoppingpe­ndel richt zich op een ander publiek.
FOTO JOHNNY GEURTS De huidige rechtstree­kse lijn tussen Kesselt en Lanaken is vooral afgestemd op schoolverv­oer. De shoppingpe­ndel richt zich op een ander publiek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium