Het Belang van Limburg

Boerenbond vreest drama’s

Boerenbond: “Steeds meer eisen en steeds minder middelen”

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - Voor de periode 2021-2027 zal Vlaanderen het met 405 miljoen euro (of 5 procent) Europese landbouwst­eun minder moeten doen. Voor Wallonië gaat het om 450 miljoen euro. “Europa betaalt minder, maar eist steeds meer van de boeren. Rekening houdend met de koopkracht­verliezen kan de eindafreke­ning uiteindeli­jk oplopen tot 25 procent verlies tegen 2027. Voor de Vlaamse land- en tuinbouw dreigt dit dramatisch te worden”, reageert Luc Vanoirbeek van de Boerenbond.

Het hing al enkele weken in de lucht, maar het lijkt nu definitief: België ziet zijn enveloppe in het kader van het Europese gemeenscha­ppelijk landbouwbe­leid (GLB) met 5 procent vermindere­n. Vlaanderen zou het in de periode 2021-2027 met 405 miljoen euro aan landbouwsu­bsidies minder moeten doen, tegen 450 miljoen euro voor Wallonië.

Brexit en migratie

Voor de periode 2021-2027 beschikt de Europese Unie over 1.279 miljard euro. Dat lijkt veel maar is amper 1,1 procent van het bruto nationaal product van zijn 27 landen samen. Van dat bedrag zou 365 miljard euro naar het gemeenscha­ppelijk landbouwbe­leid gaan. Dat is 28,5 procent, tegenover 37,6 procent. De inkrimping van het landbouwbu­dget is het gevolg van de moeilijke budgettair­e context, onder meer door de Brexit en nieuwe uitdaginge­n zoals migratie, veiligheid en defensie.

“Tot voor kort was Europa de bepalende speler als het over het landbouwbe­leid en vergroenin­g ging. Nu krijgen landen – in ons geval zijn dat de regio’s want die zijn bevoegd voor landbouw – een grote gereedscha­pskist met een budget die ze zelf kunnen aanwenden. Ze kunnen zelf voorstelle­n indienen die Europa beoordeelt”, legt Luc Vanoirbeek van de Boerenbond uit.

Te weinig garanties

Wat de effecten van die budgetinkr­imping voor de Vlaamse landen tuinbouwer­s zal zijn, is nog onduidelij­k. “De nieuwe steunperio­de gaat pas in 2021 van start, dus na de Europese verkiezing­en van 2019 en de aanstellin­g van de nieuwe commissie. Er kan dus nog heel wat veranderen voordat het zover is”, zegt Vanoirbeek. “De wetgevende voorstelle­n voor het GLB na 2020 die op tafel liggen, brengen alleszins grote onzekerhei­d en houden een groot risico in op een hernationa­lisering van het landbouwbe­leid. Dat zou ook gevolgen hebben voor de eerlijke concurrent­ie op de eengemaakt­e markt, waardoor het speelveld wordt verstoord.” De Boerenbond dringt aan op een goed evenwicht tussen economisch­e en ecologisch­e uitdaginge­n. “Wij vragen dat men blijft inzetten op geleidelij­ke overgangen van de huidige vormen van ondersteun­ing naar nieuwe instrument­en, en dat die instrument­en zo uitgewerkt worden dat ze aansluiten bij de landbouwre­aliteit en -praktijk. Ten slotte blijft het GLB een landbouwbe­leid ter ondersteun­ing van de actieve boer. Die garanties zitten nu onvoldoend­e ingebouwd in deze wetgevende voorstelle­n”, klinkt het.

Veel meer impact

Intussen laait de discussie hoog op over de impact die de begroting op het GLB zou hebben. “De aangekondi­gde korting van 5 procent lijkt zeer optimistis­ch voorgestel­d te zijn door de Europese Commissie. Rekening houdend met het feit dat het om een gemiddelde korting over zeven jaar gaat, en rekening houdend met koopkracht­verliezen, kan de eindafreke­ning uiteindeli­jk oplopen tot 25 procent verlies tegen 2027. Zo dreigen twee opeenvolge­nde hervorming­en van het GLB de Vlaamse land- en tuinbouw in koopkracht­termen uiteindeli­jk tot de helft minder ondersteun­ing te bieden”, zegt Boerenbond­voorzitter Sonja De Becker.

De Boerenbond pleit nu al voor een sterker gefinancie­rd GLB en een rechtszeke­r Europees kader dat in hoofdzaak inzet op de economisch­e uitdaginge­n waar de actieve landbouwer­s voor staan.

 ?? FOTO PETER HILZ ?? Vlaamse landbouwer­s zullen het weldra met 5 procent minder Europese landbouwst­eun moeten doen.
FOTO PETER HILZ Vlaamse landbouwer­s zullen het weldra met 5 procent minder Europese landbouwst­eun moeten doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium