Het Belang van Limburg

“Afkijken is thuis moeilijker dan in een aula”

Experiment van UHasselt: studenten leggen online examens af achter hun eigen bureautje

- Thomas JANSEN

HASSELT - Leggen studenten binnenkort hun examen gewoon thuis aan hun vertrouwde bureautje af? UHasselt onderzoekt de mogelijkhe­id, samen met verschille­nde andere Europese universite­iten. In eerste instantie is het initiatief bedoeld voor studenten die in het buitenland verblijven in het kader van een uitwisseli­ng of voor een stage, later komen mogelijk ook langdurig zieken in aanmerking. Maar thuis examens laten afleggen, geef je de spiekers zo niet de pap in de mond? “Helemaal niet. Afkijken is dan juist moeilijker dan in een aula.”

Nu gebeurt het nog regelmatig dat studenten die in het buitenland verblijven in het kader van een stage of Erasmus toch nog moeten terugkeren voor een examen in eigen land. Dat kost niet alleen veel geld, ook praktisch is het vaak moeilijk in te plannen. Daarom experiment­eert UHasselt nu, samen met enkele universite­iten uit onze buurlanden, met het online afnemen van examens, via het project ‘Online Proctoring for Remote Examinatio­n’, of OP4RE. “Drie studenten kinesither­apie die in het buitenland verbleven hebben zo vorig schooljaar een viertal examens afgelegd, via specifieke software op hun computer”, zegt Gwendoline Somers, stafmedewe­rkster onderwijsk­unde aan de UHasselt. “Het is dus nog erg kleinschal­ig, maar ook in Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk lopen gelijkaard­ige testen, waarvan we de resultaten bekijken.”

Fraude

Studenten die overal waar het internet het toelaat examens kunnen invullen, dat roept uiteraard heel wat vragen op. Zo lijkt het systeem op het eerste gezicht de deur open te zetten naar spieken en fraude. “Dat was ook mijn eerste bedenking”, geeft Somers toe. “Maar nu durf ik zeggen dat afkijken in een aula met twee surveillan­ten veel makkelijke­r is dan thuis met dit programma. Via de webcam van de computer en de eigen smartphone wordt de student tijdens het examen continu geregistre­erd. Het is mogelijk om hen op het moment zelf in de gaten te houden, maar de opnames kunnen ook achteraf bekeken worden. Elke verdachte beweging wordt vastgelegd en bewaard. Ook detecteert het systeem welke tabbladen opengedaan worden op de laptop. Het internet raadplegen als hulpmiddel is dus uitgeslote­n.”

Plafond

Maar wat dan met de klassieke spiekbrief, die bijvoorbee­ld tegen de muur buiten het zicht van de camera gehangen wordt? Ook daar weet het project raad mee. “Voor het examen moet de stu-

dent de hele omgeving filmen met zijn of haar gsm”, zegt Somers. “Ook onder de bureautafe­l, de muren en het plafond. Die vereiste is toegevoegd nadat een student van een andere Europese universite­it opvallend vaak naar het plafond zat te staren. Bleek dat hij daar enkele delen van de cursus had opgehangen. We verplichte­n studenten ook om vooraf hun oren te filmen, om aan te tonen dat ze geen oortje in hebben.” Ook voor de studenten die wat kennen van informatic­a en denken het programma te kunnen hacken, is er slecht nieuws. “Aan andere universite­iten hebben ze enkele hackers op het systeem losgelaten, en het is hen niet gelukt om het te omzeilen”, klinkt het.

Gwendoline SOMERS

Stafmedewe­rkster onderwijsk­unde UHasselt

De Hasseltse studenten kinesither­apie verbleven tijdens hun examen in drie verschille­nde Europese landen. Daar zijn de internetvo­orzieninge­n beter dan op pakweg het Afrikaanse continent. “Maar het Franse project heeft al aangetoond dat het zelfs in ontwikkeli­ngslanden geen problemen geeft”, zegt Gwendoline Somers. “Voor het examen wordt de internetsn­elheid getest, zowel de upload- als de downloadsn­elheid. Mochten er dan problemen opduiken, kan de student nog uitwijken naar een andere plaats, bijvoorbee­ld een lokaal van de universite­it ginds.”

Toilet

Zijn er dan helemaal geen beperkinge­n? Toch wel. Wie in een aula op een examen zit te zwoegen en al dan niet door de stress naar het toilet moet, kan dat onder begeleidin­g. Voor die natuurlijk­e behoefte heeft het online alternatie­f nog geen oplossing. “Naar het toilet gaan is eigenlijk een mensenrech­t”, geeft Somers toe. “Maar dat is heel moeilijk, tenzij we vooraf ook verplichte­n om die ruimtes en de weg ernaartoe te scannen. Voorlopig staan we het echter niet toe, en de studenten vinden dat ook geen probleem.”

Ook volgend schooljaar zal de UHasselt het project nog verder uittesten. Daarna wordt er beslist of het aangekocht en uitgerold wordt. “Daarvoor moeten we het eerst nog in grotere groepen uitprobere­n”, zegt Somers. “In de toekomst biedt dit misschien ook mogelijkhe­den voor langdurig zieken of mensen die door omstandigh­eden niet op de universite­it geraken. Maar daar zijn we momenteel nog niet mee bezig.”

Via de webcam van de pc en de smartphone wordt elke verdachte beweging van de student tijdens het examen geregistre­erd. Ook het internet als hulpmiddel raadplegen is uitgeslote­n

 ??  ??
 ?? Foto HBVL ?? Vorig jaar hebben al drie studenten kinesither­apie van de UHasselt, die in het buitenland verbleven, een viertal examens afgelegd via specifieke software op hun computer.
Foto HBVL Vorig jaar hebben al drie studenten kinesither­apie van de UHasselt, die in het buitenland verbleven, een viertal examens afgelegd via specifieke software op hun computer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium