Het Belang van Limburg

Sp.a eist spoedcommi­ssie over droogte

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - “Het falende en onsamenhan­gende beleid rond water(schaarste) van minister Schauvlieg­e (CD&V- en haar gebrekkige communicat­ie hierover vereisen dat de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement vervroegd moet samenkomen. Ik zal de commissiev­oorzitter eerstdaags die vraag stellen.” Dat zegt Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a).

Het gebeurt niet zo vaak dat een commissie in het zomerreces wordt samengeroe­pen. “Toch is dat nodig”, zegt Beenders. “Al negen jaar gaat het lampje van de waterreser­ves aan en uit. Vorig jaar zijn we stilgevall­en en was het over and out. Ook dit jaar is de situatie niet onder controle. Landbouwer­s dreigen miljoenen euro’s schade te leiden, en dit keer op keer oplossen door droogtes als ramp te erkennen kost de samenlevin­g enkel geld waar we structuree­l niks mee oplossen. Met het huidige beleid gaan we er dus niet komen. Ook experts zeggen dat de minister verder moet durven gaan dan vandaag het geval is.”

Acht redenen

Beenders ziet acht concrete redenen om de commissie te la- ten samenroepe­n:

1. In de kleine regio Vlaanderen waren er de voorbije weken in de verschille­nde provincies verschille­nde regels rond waterverbr­uik. Mensen begrijpen niet dat Limburgers bijvoorbee­ld meer water mogen verbruiken dan West-Vlamingen. 2. Minister Schauvlieg­e en de koepelvere­niging van de Vlaamse water- en riolerings­bedrijven Aquaflande­rs hebben de voorbije dagen tegenstrij­dig gecommunic­eerd over de drinkwater­tekorten. Niemand weet hoe het nu exact zit. 3. De structuren van de watermaats­chappijen bepalen de watervoorr­aden. Bepaalde watermaats­chappijen werken enkel als distribute­ur en zorgen niet voor voldoende eigen voorraden.

4. De verhoogde waterfactu­ur heeft er niet voor gezorgd dat Vlamingen minder water verbruiken. Integendee­l, het waterverbr­uik per Vlaming stijgt net door de toenemende droogtes.

5. Er wordt veel te weinig ingezet op innovatie waardoor er nog te veel afval- en hemelwater verloren gaat en er onvoldoend­e capaciteit is.

6. Het uitblijven van de betonstop is nefast. Alle experten zijn het erover eens dat de slechte ruimtelijk­e ordening en de verharding erg nefast zijn voor onze waterhuish­ouding.

7. De waterleidi­ngen in Vlaanderen zijn in zeer slechte staat. Elke dag loopt meer dan 180 miljoen liter water gewoon weg omdat er lekkages zijn in de waterleidi­ngen.

8. Waar het water schaars is, werd de heffing om grondwater op te pompen verhoogd. Dat heeft te weinig impact. Voor 85 miljoen m3 werd slechts 12 miljoen euro geïnd waardoor het interessan­ter blijft om water op te pompen dan over te schakelen op herbruikba­ar water.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium