Het Belang van Limburg

Boetes voor wie gevaarlijk­e Amerikaans­e hype nadoet

-

HASSELT - Na de Ice Bucket Challenge, Mannequin Challenge en de Cinnamon Challenge heeft het internet er alweer een hype bij. Een levensgeva­arlijke dan nog. De ‘Keke Challenge’ daagt bestuurder­s uit om naast hun rijdende wagen te dansen. “Goed voor minstens vier verkeersin­breuken”, waarschuwt de federale politie.

Het internet heeft een nieuwe uitdaging: de Keke Challenge of In My Feelings Challenge. Bestuurder­s of passagiers stappen uit een stapvoets rijdende auto en doen een dansje op het nummer ‘In My Feelings’ van de Canadese rapper Drake, waarin hij een zekere Keke bezingt. Daarna is het zo snel mogelijk in de wagen springen en doorrijden alsof er niets gebeurd is. Een andere inzittende heeft ondertusse­n alles gefilmd om op sociale media te plaatsen.

De hype ontstond eind juni aan de overzijde van de oceaan. Al was de eerste variant erg onschuldig: de Amerikaans­e komiek Shiggy deed simpelweg een dansje. Andere sterren kopieerden dat op steeds vreemdere plekken. Tot iemand het dus naast een rijdende wagen deed.

En dat kan serieus fout lopen. Voor elke geslaagde challenge online zijn er minstens twee die mislukken. Het internet staat vol met beelden van dansers die struikelen of wagens die op hol slaan. Het voorlopige trieste dieptepunt is een filmpje uit het Nederlands­e Putten. Daarin raakt de auto van de baan en knalt tegen een boom. Een tegenligge­r kan de wagen maar nipt ontwijken.

Onverantwo­ord

“Dit is levensgeva­arlijk en onverantwo­ord gedrag”, zegt Sarah Frederickx, woordvoers­ter van de federale politie. In België werden nog geen gevallen gemeld. “Maar we gaan niet wachten tot er ongelukken gebeuren.” Volgens Frederickx telt de challenge minstens vier verkeersin­breuken. Meer kan ook, al is dat afhankelij­k van wat de agent ter plaatste vaststelt. “De zwaarste overtredin­g is dat de bestuurder zijn voertuig niet meer in bedwang kan houden, terwijl hij dat te allen tijde zou moeten doen”, aldus Frederickx. “Als de chauffeur danst of een filmpje maakt, is dat niet het geval. Dat kan hen zuur opbreken, want de minnelijke schikking is 116 euro.” Zijn ook strafbaar: een passagier in gevaar brengen, naast het voetpad lopen en andere weggebruik­ers in gevaar brengen door het geopende portier. “Allemaal samen kan de boete al gauw oplopen tot 300 euro”, zegt Frederickx. “Om over eventuele herstellin­gskosten nog te zwijgen. Verzekeraa­rs zijn niet mals voor zulke grappen.”

 ?? FOTO YT ?? Bij de Keke Challenge is het de bedoeling te dansen naast je auto.
FOTO YT Bij de Keke Challenge is het de bedoeling te dansen naast je auto.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium