Het Belang van Limburg

“Opnieuw hoop dat ik mijn broer thuis kan brengen”

Familie van vermiste Genkse soldaat uit Koreaanse Oorlog put moed uit repatriëri­ng van 55 gesneuveld­e Amerikanen

- Mark VAN LUYK

GENK - Afgelopen vrijdag landde een vrachtvlie­gtuig van het Amerikaans­e leger op een luchthaven nabij de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel, met aan boord de resten van vermoedeli­jk 55 Amerikaans­e militairen die gesneuveld zijn in de Koreaoorlo­g (1950-1953). “Dit bericht geeft me weer hoop dat ik mijn broer Victor ooit thuis kan brengen”, zegt Edgard Tresinie uit Genk. Victor Tresinie verdween in de nacht van 26 januari 1951 tijdens een operatie in Kojak-Kol.

De Koreaanse Oorlog mag dan wel eens de vergeten oorlog genoemd worden, voor de familieled­en die nog steeds wachten op de thuiskomst van de stoffelijk­e overschott­en van duizenden soldaten is hij dat allerminst. Volgens statistiek­en van het Amerikaans­e leger raakten bij de zware gevechten tussen het communisti­sche noorden en het Westers gezinde zuiden van Korea meer dan 5.000 Amerikaans­e soldaten vermist, in gebieden die nu tot Noord-Korea behoren en al die tijd hermetisch gesloten bleven.

Ontmoeting

Noord-Korea draagt zelden resten van gesneuveld­e Westerse soldaten over, maar na de meeting tussen de Amerikaans­e president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un kwam er daarvoor een opening. En dat biedt hoop voor de familieled­en van de tien Belgische soldaten die vermist raakten tijdens de Koreaoorlo­g. Twee jaar geleden hebben familieled­en van die gesneuveld­e soldaten DNA-stalen afgestaan aan een Zuid-Koreaans onderzoeks­instituut. Er is een protocolak­koord dat het Belgische leger gecontacte­erd wordt zodra er een match wordt gevonden, maar tot nu toe heeft dat nog niets opgeleverd.

Toch heeft Genkenaar Edgard Tresinie (77), die al jaren op zoek is naar zijn vermiste broer Victor, de hoop niet opgegeven. Victor verdween in de nacht van 26 januari 1951 tijdens een operatie bij het plaatsje Kojak-Kol. “Victor had al enkele dagen daarvoor een gevaarlijk­e nachtpatro­uille moeten lopen. Omdat één man niet opdaagde, moest hij opnieuw mee op patrouille. Ze vertrokken met elf mannen. Tweehonder­d meter onder de top van de berg in KojakKol vielen ze in een hinderlaag van Chinese soldaten. De rest van de patrouille heeft mijn broer nog horen huilen en roepen, maar omdat ze hevig onder hevig vuur lagen, moesten ze zich terugtrekk­en. De volgende ochtend is een Amerikaans­e patrouille uitgezonde­n, maar daarvan raakten ook meteen drie soldaten gewond. Sindsdien is er nooit meer iets van Victor gehoord. We weten niet eens of hij daar gestorven is. De kans bestaat dat ze hem gewond hebben meegenomen als krijgsgeva­ngene om informatie van hem los te peuteren.”

Er vochten in de Koreaoorlo­g soldaten mee uit zeventien landen. Het is helemaal niet zeker dat deze resten alleen van Amerikaans­e militairen zijn

Edgard TRESINIE verloor zijn broer Victor in de Koreaoorlo­g

Kans

Volgens Edgard is er een kans dat er onder de 55 Amerikaans­e soldaten die nu zijn teruggegev­en ook Belgische gesneuveld­en zijn. “Er vochten toen soldaten mee uit zeventien landen. Het is helemaal niet zeker dat al die resten alleen van Amerikaans­e slachtoffe­rs zijn. Ook wij hebben twee jaar geleden ons DNA afgestaan aan het Zuid-Koreaanse onderzoeks­instituut. Al weten we niet of de onderzoeke­rs de DNA-stalen van deze ‘Amerikanen’ ook zullen vergelijke­n met de buitenland­se DNA-stalen. Maar er is in ieder geval weer hoop.” Tresinie hoopt ook dat minister van Defensie Steven Vandeput opnieuw zal aandringen dat Noord-Korea werk maakt van de overdracht van de overblijfs­elen van gesneuveld­e soldaten. “Er zijn nog verschille­nde graven in Noord-Korea met de resten van slachtoffe­rs. Volgende maand vergaderen we opnieuw met oudstrijde­rs van de Koreaanse oorlog in Leopoldsbu­rg. We zullen dan kijken op welke manier we de druk kunnen verhogen zodat ons land bijkomende actie onderneemt. Het is er nu in ieder geval het moment voor.”

 ?? FOTO MDL ?? Edgard Tresinie uit Genk, met een foto van zijn broer Victor die in 1951 sneuvelde in Korea.
FOTO MDL Edgard Tresinie uit Genk, met een foto van zijn broer Victor die in 1951 sneuvelde in Korea.
 ?? FOTO REUTERS ?? De resten van vermoedeli­jk 55 Amerikaans­e militairen die gesneuveld zijn in de Koreaoorlo­g komen weer thuis.
FOTO REUTERS De resten van vermoedeli­jk 55 Amerikaans­e militairen die gesneuveld zijn in de Koreaoorlo­g komen weer thuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium