Het Belang van Limburg

Chaotische Brexit kan nieuwe Europese bankencris­is uitlokken

Gouverneur van Bank of England waarschuwt

- Luc STANDAERT

LONDEN - De gouverneur van de Britse nationale bank, Mark Carney, waarschuwt dat een wanordelij­ke Brexit zonder akkoord een serieuze bedreiging vormt voor de Europese banksector. Intussen groeit in Groot-Brittannië de frustratie over de strakke houding van EU-onderhande­laar Michel Barnier.

In een interview met het economisch­e persbureau Bloomberg waarschuwt gouverneur Mark Carney van de Bank of England voor protection­isme in de onderhande­lingen over de Brexit. “We kunnen de gemakkelij­ke weg van het protection­isme kiezen, met bilaterale handelsver­dragen. Of we kunnen de moeilijke weg kiezen, met volledige liberalise­ring van de wereldhand­el. De gemakkelij­ke weg zal arbeidspla­atsen, groei en stabilitei­t kosten, de moeilijke weg zal leiden tot een betere globaliser­ing”, zegt Carney. De banken zouden bij een ordeloze Brexit weleens te maken kunnen krijgen met “stresstest­s in de realiteit”, aldus Carney. Sinds de vorige bankencris­is worden Europese banken regelmatig onderworpe­n aan simulaties van een nieuwe crisis, om te kijken of ze die kunnen doorstaan. Carney suggereert dat die crisissitu­aties na de Brexit ook werkelijk kunnen plaats- vinden, tenzij Brussel en Londen tijdig tot een akkoord komen. Maar op acht maanden van de formele uitstap is zo’n akkoord nog veraf.

City

De Britten laten de jongste dagen steeds duidelijke­r hun irritatie blijken over de houding van Michel Barnier, die voor de Europese Unie de Brexit onderhande­lt. Volgens de krant The Guardian heeft Groot-Brittannië er nu zelfs mee gedreigd dat zo’n 7.000 in de EU gevestigde beleggings­fondsen met veel Britse klanten het moeilijker zullen krijgen als Europa haar standpunt over de Londense City na de Brexit niet wijzigt. Als niet alle afdelingen van de City kunnen verder werken zoals ze nu doen, zouden de Europese financiële instelling­en in het Verenigd Koninkrijk ook wel eens met obstakels geconfront­eerd kunnen worden. Maar de Europese Unie wil geen bevoorrech­te positie voor de City. “Wat voldoende is voor Amerikaans­e financiële dienstverl­eners moet ook voldoende zijn voor de Britse”, klinkt het vanuit Brussel.

100.000 jobs op het spel

De banken zelf wachten het resultaat van de politieke discussie niet af. Deutsche Bank maakte gisteren bekend dat ze haar handel in euro’s voortaan vanuit Frankfurt zal beheren, en niet vanuit Londen (waar Deutsche Bank één van de vijf grootste ‘clearing houses’ is). Tot nu toe was de handel in euro-waardepapi­eren vrijwel volledig in Londen geconcentr­eerd. Maar als Groot-Brittannië uit de EU stapt, zou dat betekenen dat het grootste deel van die handel in euro’s zich buiten de jurisdicti­e van de Europese Unie afspeelt, en dat wil de EU niet. Als het gros van de handel inderdaad vertrekt, zou dat in de Londense City tot 100.000 arbeidspla­atsen kunnen kosten.

 ?? FOTO AFP ?? Mark Carney van de Bank of England voor protection­isme in de onderhande­lingen over de Brexit.
FOTO AFP Mark Carney van de Bank of England voor protection­isme in de onderhande­lingen over de Brexit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium