Het Belang van Limburg

Trump haalt zwaar uit naar aanklager Robert Mueller

-

WASHINGTON - De Amerikaans­e president Donald Trump heeft zijn zwaarste aanval tot nu toe gelanceerd richting Robert Mueller, de speciale aanklager die moet onderzoeke­n of er collusie was tussen het campagnete­am van Trump en Rusland.

“Gaat Robert Mueller ooit onthullen welke belangenco­nflicten hij heeft in verband met president Trump, zoals de heel akelige en controvers­iële zakelijke relatie die we hebben gehad, het feit dat ik hem niet heb benoemd tot FBI-directeur, en zijn nauwe vriendscha­p met James Comey?”, zo tweette Trump zondagavon­d (Amerikaans­e tijd).

Comey werd in mei vorig jaar door Trump ontslagen als directeur van het FBI. Mueller, die eerder FBI-directeur was onder de presidente­n Bush jr. en Obama, was een van de kandidaten die door Trump gepolst werden als Comeys opvolger. Uiteindeli­jk ging de baan naar Christophe­r Wray. Kort daarna werd Mueller benoemd tot speciaal procureur voor het onderzoek naar Russische connecties van het Trump-team. De “akelige en controvers­iële zakelijke relatie” waar Trump het in zijn tweet over heeft zou te maken hebben met het verhaal dat Mueller in zijn tijd als FBIdirecte­ur ooit zijn lidmaatsch­ap bij een golfclub van Trump zou hebben opgezegd wegens onenigheid over het lidgeld.

Proces

Dat Trump nu zo hard uithaalt naar Mueller; zou er volgens sommige Amerikaans­e media op kunnen wijzen dat er “een zenuw geraakt is”. Dat zou dan te maken hebben met het feit dat het team van aanklager Mueller Allen Weisselber­g, de nummer twee van de Trump Organisati­on, heeft gedagvaard als getuige in het onderzoek naar Trumps vroegere advocaat Michael Cohen, en daarmee het net rond Trump verder dichttrekt. Bovendien start vandaag in Virginia het eerste proces dat volgt uit het Mueller-onderzoek. Beklaagde is Paul Manafort, Trumps gewezen campagnema­nager. De feiten waarvoor hij wordt vervolgd werden uitgespit door het Mueller-team, maar hebben voorts niets te maken met Donald Trump. Tot slot heeft de advocaat van pornoactri­ce Stormy Daniels bekendgema­akt dat hij nog drie andere vrouwen vertegenwo­ordigt die zeggen tijdens de campagne voor de presidents­verkiezing­en geld te hebben gekregen om te zwijgen over hun relatie met Trump.

 ?? FOTO REUTERS ?? Speciale aanklager Robert Mueller.
FOTO REUTERS Speciale aanklager Robert Mueller.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium