Het Belang van Limburg

Belg koopt geen diesel, maar evenmin elektrisch

Amper 18 procent van particulie­ren koopt nog dieselwage­n

- Guido CLOOSTERMA­NS

BRUSSEL - De verkoop van dieselwage­ns aan particulie­ren is de eerste zes maanden van het jaar gedaald tot een absoluut dieptepunt. Dat blijkt uit een analyse van de inschrijvi­ngen over het eerste semester door sectorfede­ratie Febiac. Nog amper 18 procent van de particulie­re autokopers kiest vandaag voor een diesel. “De omslag is definitief gemaakt”, zegt Tony Verhelle van het vakblad Autogids. Maar niet ten voordele van elektrisch­e wagens, waarvan het marktaande­el op een half procent blijft trappelen.

In de eerste zes maanden van het jaar kocht maar liefst 77,2 procent van de particulie­re autokopers een benzinewag­en. Diesel blijkt voor deze groep helemaal in onbruik geraakt. Amper 18,6 procent van de particulie­re automobili­sten die tussen begin januari en eind juni een auto kochten, koos nog voor een diesel.

Dat dieselvoer­tuigen toch nog altijd 36 procent uitmaken van het totale aantal inschrijvi­ngen, heeft te maken met de zakelijke markt. Bij de bedrijfswa­gens wordt nog altijd 55,9 procent van de auto’s aangedreve­n door een dieselmoto­r. “De bestuurder­s van een bedrijfswa­gen zijn vaak mensen die veel kilometers afleggen, en die zijn nog altijd het beste af met een diesel”, aldus Joost Kaesemans van Febiac. “Toch kent ook daar het marktaande­el van diesel een duidelijke terugval.”

Dieselverb­od

Volgens Tony Verhelle, specialist bij het vakblad Autogids, heeft de terugloop van de dieselverk­oop verschille­nde oorzaken: “De voorbije jaren zijn de prijzen van benzine en diesel aan de pomp geleidelij­k naar elkaar toegegroei­d. Tegelijker­tijd zijn kleine benzinewag­ens een stuk zuiniger geworden. Alleen wie veel kilometers rijdt doet nog profijt met een diesel, hoewel vlootbehee­rders stilaan inzien dat niet elke bedrijfswa­gen een diesel moet zijn.” Bovendien is er grote onzekerhei­d over de toekomst van diesel. Verhelle: “Krijgen we onze oude

diesel later nog wel verkocht? Mogen we straks nog overal komen met een diesel?” Dat de dieselmoto­r aan marktaande­el inboet, is voor Febiac geen verrassing. “Wel verrassend is dat het allemaal zo onnatuurli­jk snel gaat, misschien wel te snel”, vindt Joost Kaesemans. “De mediastorm rond diesel was voor een deel terecht, maar voor een deel ook helemaal niet rationeel.” Uit recente metingen blijkt dat moderne dieselmoto­ren die beantwoord­en aan de milieunorm Euro 6d Temp nagenoeg even proper zijn als een benzinemot­or.

Uit de cijfers van Febiac blijkt dat de achteruitg­ang van de dieselmoto­r geen nieuw verschijns­el is. In 2012 was nog 85,5 procent van de bedrijfswa­gens voorzien van een dieselmoto­r. Sindsdien is het marktaande­el gestaag gedaald. Welke auto’s er juist gekocht worden zal de industrie overigens worst wezen: de totale autoverkoo­p steeg in het eerste semester met 3 procent ten opzichte van vorig jaar, naar 331.369 wagens.

Elektrisch

De verkoop van elektrisch­e voertuigen blijft ook de eerste helft van het jaar ter plaatse trappelen, met een marktaande­el van 0,51 procent. “Dat de verkoop van elektrisch­e auto’s niet noemenswaa­rdig stijgt is geen verrassing”, aldus Kaesemans. “Elektrisch­e wagens blijven duur en de keuze is vooralsnog beperkt.” Vooral particulie­ren wagen zich niet aan een elektrisch­e auto. Die groep kocht in de eerste helft van het jaar welgeteld 264 elektrisch­e voertuigen, een marktaande­el van 0,16 procent. In totaal werden er in het eerste semester 1.705 elektrisch­e wagens ingeschrev­en. Het merendeel staat dus op naam van de bedrijven, die zoals bekend genieten van een ruime aftrekbaar­heid.

Tweedehand­s

De daling van de dieselverk­oop heeft ook gezorgd voor een aardversch­uiving op de tweedehand­s markt. Zo blijkt uit een rapport van Gocar DATA, een bureau dat gespeciali­seerd is in data-analyse van de automarkt, dat de vraag naar occasie benzinewag­ens in twee jaar tijd met maar liefst 70 procent is toegenomen. Tegenwoord­ig willen zes op de tien Belgen die op zoek zijn naar een tweedehand­s auto een benzinewag­en kopen. Probleem is echter dat het aanbod de vraag niet volgt. Vandaag is amper 20 procent van de auto’s die tweedehand­s worden aangeboden een benzinewag­en.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium