Het Belang van Limburg

Japan voor beginners aan de Rijnoever

-

U dacht dat u enkel in Düsseldorf moest zijn om een vlucht richting verre bestemming te halen? Het zakelijke en financiële hart van Noordrijn-Westfalen is een dynamische stad met heel wat verborgen charmes. Overigens het best te consumeren met een flinke bol wasabi.

Daar sta je dan: in een grijze overall en klimschoen­en twaalf meter hoog boven de begane grond, te balanceren op een ijzeren web, elke trilling op het net door je lijf gierend. Nee, u bent niet op een bouwwerf verzeild, maar staat met trillende beentjes op ‘In Orbit’: een permanente installati­e van de Argentijns­e kunstenaar Tomás Saraceno, die een metalen spinnenweb tegen de glazen dakkoepel van het 19de-eeuwse museumgebo­uw van K21 gespannen heeft. Het is slechts een van de vele geweldige werken die de Kunstsamml­ungNRW herbergt - in evenknie K20 kunt u werken van meesters als Klee en Mondriaan bewonderen - maar wel veruit het leukste. Tenminste, als u geen hoogtevree­s hebt.

Je zou het niet zeggen als je voor het eerst de glimmende glazen kantoorgeb­ouwen of de protserige Königsalle­e - de Duitse tegenhange­r van de Champs Elysées, zeg maar - gadeslaat, maar Düsseldorf herbergt heel wat verborgen charmes. Kuier maar eens door de gezellige Altstadt, met zijn drukbezett­e terrasjes. Of door de Medienhafe­n,het oude havenkwart­ier dat dankzij blitse gebouwen van architecte­n als Frank Gehry plots niet aan de Rijn maar op een andere planeet lijkt te liggen. Wist u trouwens dat u vanuit Hasselt op anderhalf uur rijden in Japan staat? Toch als u over een gezonde dosis inbeelding­svermogen beschikt. In en om de Immermanns­traße, vlakbij het station, vindt u de grootste Japanse wijk van Europa terug: zo’n 7.000 Japanners wonen en werken er, en hebben van de buurt hun thuis ver van huis gemaakt. Met de onontbeerl­ijke karaokebar en druk in het Japans conversere­nde voorbijgan­gers tot gevolg. En heel wat ramenbars, waar u na een kwartiertj­e aanschuive­n op zijn Japans meteen aan uw kom noedelsoep (in Duitse porties) kan slurpen. Het maakt Little Tokyo tot een leuke les Japan voor beginners. Eindigen doet u best aan de gezellige terrassen in de oude kazematten langs de oever van de Rijn, met een frisse pint en zicht op de verlichte Rheinturm. Of u strompelt na middernach­t nog een izakaya binnen, waar u met een sake in de hand - en uw schoenen aan de deur - kan toasten op een geslaagde dag. Kanpai!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium